Васиљ Јововић: Како сам због сарадње са СПЦ и данас неподобан у Црној Гори

Да ли неко ко сарађује са институцијама Српске Православне Цркве може доћи на руководеће мјесто у некој установи културе у Црној Гори, пита се др Васиљ Јововић

Васиљ Јововић (Извор: Српске новине)

Након што је дневни лист Побједа 24. фебруара 2021. године објавила информацију да ће нови директор Националне библиотеке „Ђурђе Црнојевић“ на Цетињу бити доктор историјских наука Васиљ Јововић, Министарство просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе промијенило је одлуку и као новог кандидата предложило Драгицу Ломпар блиску УРА, страначкој партији Дритана Абазовића (овде). Грађански покрет УРА, процрногорске оријентације, је на претходним парламентарним изборима подржало 5, 53 посто бирача и дио је садашње власти у Црној Гори (са коалицијом За будућност Црне Горе и Демократама). Клуб посланика УРЕ „Црно на бијело“ у Скупштини Црне Горе поднио је, 4. марта 2021. године, иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности одредбе члана 12. Закон о слободи вјероисповјести или увјерења и правном положају вјерских заједница, који је изгласан у Скупштини Црне Горе и који је ступио на снагу 8. јануара 2021. године, чиме је укинут ранији закон који је дискриминисао Српску Православну Цркву.

Преносимо писање Побједе од 24. фебруара 2021.

„До промјене кандидата је дошло данас, како незванично сазнаје Побједа, усљед оштрог сукоба унутар УРА-е. Према тврдњама нашег извора, Ломпари су запријетили да ће читава њихова породица вратити чланске карте уколико дође до именовања Јововића. Незванично, још раније је било договорено да Ломпар буде насљедница Ракочевића (претходног директора Библиотеке – напомена Стања ствари). Драгица Ломпар је, иначе, мајка одборнице УРА-е на Цетињу Владане Ломпар.

Приједлог да Васиљ Јововић наслиједи Ракочевића изазвао је данас бурне реакције јавности, будући да Јововић, поред своје академске и научне каријере, има и блиске везе са Српском православном црквом. Подсјетимо, од септембра 2017. године Јововић ради као хонорарни наставник на Православној богословији „Свети Петар Цетињски“ на предмету Општа историја. У својој биографији, коју је приложио уз кандидатуру Министарству просвјете, науке, културе и спорта, Јововић је навео да је и један од потписника „Апела за одбрану Косова и Метохије“ и потписник Покрета за одбрану Косова и Метохије. Коаутор је Апела за одбрану СПЦ у Црној Гори и Подршке владики Јоаникију, а члан је Скупштине „Српски покрет Његош“ и администратор сајта тог покрета. Уређује библиотеке владике будимљанско-никшићког Јоаникија и митрополита црногорско-приморског.

Извор: Побједа

Предсједник Социјалдемократске партије Рашко Коњевић данас је реаговао на Твитеру, уз скриншот из биографије Јововића: „По писању медија, ако је тачно, нови директор Националне библиотеке Црне Горе Ђурђе Црнојевић. Неће покрет УРА дати. Браво покрет УРА. Овако се штити грађанска, секуларна и мултиетничка Црна Гора.“

Портал „Борба“ је, такође, данас објавио вијест да ће Драгица Ломпар бити нови директор Националне библиотеке, оптужујући Побједу да је објавила лажну вијест. Побједа, међутим, није објавила лажну вијест већ чињенице на основу документације Комисије за кадровска и административна питања ресорног Министарства, која је 23. фебруара упутила приједлог да нови директор НБЦГ буде Васиљ Јововић. Приједлог је потписала министарка Весна Братић, а разговор са Јововићем, током којег је он изложио свој план развоја Библиотеке, обавио је државни секретар Мирослав Анђелић.“

Реаговање др Васиља Јововића

Поводом писања у штампи и спомињања мојег имена у негативном контексту у вези са именовањем директора Националне библиотеке „Ђурђе Црнојевић“ на Цетињу, због чега смо моја породица и ја били изложени великом стресу и непријатности, реагујем овим путем и обраћам се јавности.

Био сам позван у Министарство просвјете, науке, културе и спорта, код државног секретара, на интервју у вези са могућношћу да будем предложен за директора Националне библиотеке „Ђурђе Црнојевић“ на Цетињу. Након неколико дана из медија сам сазнао да као избор не долазим у обзир!

Да ли неко ко сарађује са институцијама Српске Православне Цркве може доћи на руководеће мјесто у некој установи културе у Црној Гори?

Митрополит Амфилохије и Васиљ Јововић (Фото: Јован Д. Радовић/Митрополија црногорско-приморска)

Истицати ту сарадњу као нешто „негативно“, а не стручне референце кандидата које могу или не могу одговарати мјесту директора Националне библиотеке „Ђурђе Црнојевић“ на Цетињу представља срамотно политиканство. За информацију читаоцима, Филозофски факултет (Одсјек историја – географија) завршио сам са просјеком 9,70. Магистрирао сам и докторирао на Филозофском факултету у Новом Саду са темама из националне историје Црне Горе. На Универзитету Црне Горе радио сам од 2000. до 2017. године. Пошто ми није продужен уговор на основу оптужби, које су се касније испоставиле као лажне и неосноване, примљен сам за хонорарног предавача од стране најстарије високообразовне установе у Црној Гори, Цетињске богословије (основане 1869. године), у којој ради десет доктора наука и магистара. На Филозофском факултету у Никшићу дуги низ година био сам управник библиотеке, друге по величини у Црној Гори. Што се тиче научних референци, аутор сам и приређивач више од десет књига и преко стотину научних радова објављених у реномираним домаћим и страним часописима, од којих су многи из области библиотекарства, архивистике и културне историје Црне Горе. Учесник сам десетина научних скупова и конференција у земљи и свијету.

Не желим да вјерујем и надам се да није тачно да породице, ужа и шира родбина и братства могу да врше притисак и уређују избор кадрова у установама културе у Црној Гори. Избор у име стручности, квалитета и општег добра, чини ми се, требало би да је приоритет.Categories: Разномислије

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Prof. Jovović je sve ovo u pravu. nažalost, ni posle izbora 30. agvusta prošle godine, stanje se skoro ni malo nije popravilo, mi Srbi i dalje smo ljudi drugog reda u CG.

Оставите коментар