Спутњик: Фајзер планира драстично скупљу вакцину и да се прима сваке године

„Фајзер“ је прошле године остварио приход од 15 милијарди долара само на производима повезаним са ковидом- 19, рекао финансијски директор компаније „Фајзер“ Френк Д’Амелио 

Фото: Спутњик/KENA BETANCUR

Недавни коментари финансијског директора фармацеутског гиганта „Фајзер“ откривају да та компанија жели да ковид-19 претвори у дуготрајну окосницу свог пословног модела, који укључује драстично повећање цена вакцина против вируса корона које би се примале сваке године.

Док је у току масовна вакцинација против вируса корона и крај пандемије се полако назире, поставља се питање – шта после тога? Фармацеутска компанија „Фајзер“, чини се, тада очекује велики прилив новца.

На глобалној здравственој конференцији Барклиз финансијски директор компаније „Фајзер“ Френк Д’Амелио изложио је план компаније за инвеститоре који подразумева драстично већу цену вакцине против короне, чим владе престану да буду примарни купци њиховог цепива, коју су заједнички произвели са немачком фирмом „Бионтек“.

„На основу свега што смо видели до сада, верујемо да је све вероватније да ће бити ревакцинације сваке године“, рекао је Д’Амелио у четвртак, додајући да ће највероватније бити реч о једној дози вакцине.

Он је навео да су досад цене вакцина диктирале пре свега потребе држава да обезбеде довољно доза за вакцинацију целокупне популације без икаквих трошкова за грађане, преноси Спутњик интернешенал.

Фото: НПР

„Како будемо излазили из стања пандемије, почеће да се покрећу нормалне тржишне снаге, нормални услови на тржишту. А фактори попут ефикасности, способности, клиничке корисности, постаће веома важни, и ми видимо да је то, сасвим искрено, значајна прилика за нашу вакцину из перспективе потражње, из перспективе одређивања цена, с обзиром на клинички профил наше вакцине“, рекао је Д’Амелио.

Он је додао: „Сматрамо да како прелазимо из пандемије у ендемију, ту се ствара шанса за нас“.

Када болест постане ендемска, то значи да је присутна и наставља повремено да се шири у делу популације. То је у великој мери случај са болестима попут грипа, за коју се често препоручује вакцинација на годишњем нивоу.

Прошлог месеца, Д’Амелио је рекао аналитичарима са Волстрита да „Фајзер“ тренутно продаје вакцину за 19,50 долара по дози, али је приметио да то није нормална цена коју обично добијају за вакцину, а која износи око 150, 175 долара по дози.

„Ако се удаљимо од пандемисјких цена, ситуације у којој се тренутно налазимо, добијаћемо много већу цену“, додао је он.

То је готово деветоструко повећање цене вакцине, односно скоро 900 одсто скупље.

„Фајзер“ је прошле године остварио приход од 15 милијарди долара само на производима повезаним са ковидом- 19, додао је Д’Амелио. Нагласио је да је њихов циљ увек бити врло обазрив према капиталу акционара, али увек увећавати принос акционара.

Заправо, у четвртак је вредност акције компаније „Фајзер“ порасла за 3,6 одсто, што је „Фокс бизнис“ приписао изјавама Д’Амелиа.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар