Страна.уа: Украјинске снаге безбедности у Донбасу доведене у пуну борбену готовост

Извор у Министарству одбране Украјине изјавио да је Генералштаб развио неколико опција за „повратак неконтролисаних територија“

Фото: Офис Президента Украины

Јединице украјинских снага безбедности у Донбасу доведене су у пуну борбену готовост, пише украјинска „Страна.уа“ позивајући се на изворе у војсци.

„Примирје је у ствари завршено крајем јануара. Ко је почео први нико неће рећи. Дејства с оне стране су сваке ноћи. С наше стране исто“,  рекао је извор публикације.

Према његовим речима, војска се вратила на положаје из 2018. године, односно пре повлачења, а растојање између сукобљених страна њих је 400-700 метара.

„У рововима се свакодневно спроводе инспекције из команде. Штавише, они не проверавају поштовање услова примирја, као раније, него снабдевање муницијом, спремност и употребљивост опреме и наоружања“, додао је извор.

Додао је да из команде заправо не желе да пусте војнике на одсуство, те да, према његовим речима, то говори о припремама за офанзиву или претњи нападом.

Извор у Министарству одбране Украјине, са своје стране, рекао је да је Генералштаб развио неколико опција за „повратак неконтролисаних територија“.

„Постоји неколико опција за развој догађаја, односно неколико основних планова је спремно за њих. Сада постоји озбиљна предност на страни Оружаних снага Украјине. Односно, сада постоје сви услови да се у Украјину врати значајан део неконтролисаних територија“, рекао је он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Восток, 15. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар