Ројтерс: Владе држава ЕУ разматрају како да почну преговоре с произвођачима „Спутњика В“

Европска агенција за лекове одобрила до сада примену вакцина четири произвођача, али се имунизација у ЕУ споро одвија због пропуста у производном процесу

Извор: НСПМ

Брисел – ЕУ је званично одбацила вакцину „Спутњик В“ и прогласила ју је непожељном али далеко од очију јавности званични Брисел се окреће тој вакцини, сазнаје Ројтерс.

Наиме, Брисел мора да спроведе имунизацију 450 милиона грађана ЕУ и врати живот у нормалне токове, због чега је Унији смањен маневарски простор.

Један званичник ЕУ који учествује у преговорима о набавци вакцина са фармацеутским компанијама изјавио је да владе држава чланица ЕУ разматрају како да почну преговоре с произвођачима „Спутњика В“ на основу захтева четири земље чланице да се покрене процес преговора.

Реч је о Мађарској и Словачкој, које су већ набавиле руске вакцине, Чешкој која је изразила заинтересованост, а европски званичници су потврдили и да Италија планира да почне производњу „Спутњика“ у свом највећем биореактору у постројењу Реи Тера недалеко од Рима.

Европска агенција за лекове одобрила је до сада примену вакцина четири произвођача, али се имунизација у ЕУ споро одвија због пропуста у производном процесу.

Уколико „Спутњик В“ буде одобрен и у ЕУ, биће то велика дипломатска победа за Русију, која је већ годинама на удару трговинских санкција Брисела због припајања Крима и подршке проруским сепаратистима на истоку Украјине, наводи Ројтерс.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 15. 3. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар