Црна Гора и Македонија међу 46 земаља које траже ослобађање Наваљног

РТЦГ наводи да се на списку држава потписница налазе и Албанија, Хрватска, Француска, Немачка, Велика Британија и САД

Алексеј Наваљни на суду у Москви (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

ПОДГОРИЦА – Црна Гора је потписница заједничке изјаве Савета за људска права, којом се позива Руска Федерација на тренутно и безусловно пуштање Алексеја Наваљног и свих особа незаконито или самовољно лишених слободе, преноси портал РТЦГ писање Побједе.

У изјави, коју је потписало још 45 земаља, изражава се забринутост због погоршања стања људских права и основних слобода у Руској Федерацији.

„Хапшење Наваљног и накнадно изрицање казне заснивало се на претходној пресуди коју је Европски суд за људска права прогласио произвољном и очигледно неразумном. То се догодило у контексту покушаја да се отрује овај руски држављанин, а да тај догађај још увек није правилно истражен и веродостојно објашњен”, наведено је у изјави која је потписана у оквиру 46. седнице Савета за људска права, преноси Танјуг.

Земље потписнице су забринуте и због великог броја произвољних хапшења демонстраната који су изразили подршку Наваљном у многим руским градовима.

РТЦГ наводи да се на списку држава потписница налазе и Северна Македонија, Албанија, Хрватска, Француска, Немачка, Велика Британија и САД.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Ovo je velika sramota za Crnu Goru. Da stranog agenta pravosnazno osudjenog na potpuno regularnom procesu, brane argumentima licemerne EU. Navaljni nije politicar niti ikakav lider opozicije, on je samo video bloger, poreklom iz Ukrajine odakle je i vecina njegovih internet operativaca. Njegov otac je bio saradnik nacista u Otadzbinskom ratu. Pa evo i sin radi za interese ruskih neprijatelja. Clanstvo u organizaciji neo-nacista je samo jedna od stavki biografije Navaljnog. Bio je i sa komunistima. Lutao je okolo i mesetario kao biznismen, dok ga nisu angazovale zapadne sluzbe. Od tada mu je finansijski krenulo jako dobro. On zivi izuzetno imucno, cerka mu studira Stenfordu, putuje po svetu kad god i gde god mu se prohte. Ima skupe nekretnine… A izdaje se za obicnog skromnog ruskog radnika. Njegov prvi covek Volkov je nedavno kupio stan u Amsterdamu za 700.000evra jer su bitkoin „donacije“ preko sajta njihove organizacije dostigle astronomske razmere. Svako moze da utvrdi iznose bitkoin uplata na osnovu broja koji je dat na sajtu. Ali se ne prikazuje izvor, tako da se ne vidi od koje zapadne sluzbe je koja uplata dosla.

  2. Mala ispravka.
    Volkov je kupio stan u Luksemburgu a ne u Amsterdamu.

Оставите коментар