Јутјуб: Руски филм „Крим. Повратак кући“ неприкладан и увредљив

Када корисник покуша да покрене видео на Јутјубу појављује се упозорење да је Јутјуб заједница идентификовала тај садржај као неприкладан или увредљив

Фото: Владимир Трефилов/Спутњик

Видео-платформа Јутјуб ограничила је приступ документарном филму „Крим. Повратак кући“ који је објављен на каналу телевизије „Русија 24“, а према речима аутора филма, првог заменика генералног директора ТВ и радио компаније „ВГТРК“ Андреја Кондрашова, то је повезано са предстојећом годишњицом уједињења Крима са Русијом.

Када корисник покуша да покрене видео на Јутјубу појављује се упозорење да је „Јутјуб заједница идентификовала тај садржај као неприкладан или увредљив за одређену публику“. Уколико корисник потврди сагласност, филм се емитује.

Како је рекао Кондрашов, компанија „Јутјуб“ пре увођења ограничења није издала упозорење да ће блокирати видео.

„Није по правилима ИТ гиганата да некога упозоравају или накнадно објасне зашто су блокирали неки ресурс или налог. Јутјуб је током протекле године блокирао 200 руских налога без икаквог објашњења. Стога уопште нисам зачуђен што ме нико није упозорио, обавестио, и уопште се не надам никаквим објашњењима“, рекао је Кодрашов.

У овом случају постоји само једно објашњење, сматра он.

„И надам се да је тачно. Повезано је с тим што ћемо ускоро обележавати седму годишњицу поновног уједињења Русије са Кримом, и на тај датум и око њега, по правилу, бележи се нагли пораст прегледа филма, вероватно зато што поједине образовне установе, школе на часовима користе филм да објасне ученицима шта се догодило. Вероватно се некоме не свиђа та истина, онима који до данас уједињење Крима са Русијом називају анексијом“, рекао је наш саговорник.

Документарни филм „Крим. Повратак кући“ први пут је приказан у марту 2015. године. Он укључује и два интервјуа руског председника Владимира Путина који је детаљно говорио о „кримском пролећу“.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Међутим, према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Искра, 12. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

Оставите коментар