Протојереј-ставрофор Велибор Џомић: У Зборнику САНУ Косово независно

Академик Драгош Цветковић, иначе математичар, предлаже формирање конфедерације у коју би ушло Косово и пет држава: Албанија, БиХ, Македонија, Србија и Црне Гора, каже о. Велибор Џомић

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић (Извор: Светигора)

Послушао сам руководство САНУ и прочитао зборник „Учешће Српске академије наука и уметности у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији“ и у првом чланку видео да се КиМ помиње као независна држава.

Наиме, у зборнику је објављен текст „Западнобалканска конфедерација“ академика Драгоша Цветковића у коме је Косово сврстано у ред независних и међународно признатих држава – Албаније, БиХ, Македоније, Србије и Црне Горе које би биле чланице те конфедерације. Овај академик, иначе математичар, предлаже формирање конфедерације у коју би ушло Косово и ових пет држава.

Ово нам је рекао правник протојереј-ставрофор Велибор Џомић, који је урадио анализу Зборника САНУ и закључио да је тзв. Република Косово као „независна држава“ први пут од како постоји САНУ, своје место нашла и у неком њеном званичном издању.

Истовремено, академик Драгош Цветковић каже, за „Новости“, да је он само изнео једну идеју, али да ништа није тврдио.

– Ја у тексту не тврдим да је Косово независно, већ само износим идеју о стварању западнобалканске конфедерације. Ја нисам ни политичар, ни правник и мене та тема директно не интересује, само сам изнео једну идеју – појашњава академик Цветковић.

Он напомиње да је ово само његово индивидуално мишљење, а не став САНУ. Академија је само, истиче он, штампала зборник у коме се налазе текстови са личним мишљењима академика.

Драгош Цветковић (Фото: ae-info.org)

А Велибор Џомић, уз напомену да у Зборнику има и неколико вредних, важних и одговорних радова о КиМ, наводи да је рад академика Цветковића искључиво у функцији међународног признавања тзв. Републике Косово.

Џомић, даље, износи анализу текста овог академика:

– Цветковић је предложио да конфедерацију сачињавају Албанија, БиХ, Косово, Македонија, Србија и Црна Гора. Косово, дакле, за академика Цветковића представља независну и међународно признату државу без обзира на то што тај српски историјски, духовни и државни простор нема те атрибуте. Цветковић је пет независних и међународно признатих држава сврстао са тзв. Републиком Косово. Од пет набројаних држава две нису признале тзв. Републику Косово, али то Цветковића не обавезује. Он чак посредно предлаже да је признају и Србија и БиХ, ступањем у конфедералну заједницу.

Џомић, даље истиче да би у конфедерацији, сходно Цветковићевом предлогу, све државне структуре чланица биле очуване, а међусобне границе би биле отворене.

– За Цветковића, како се види, „државне структуре“ тзв. Републике Косово су неспорне и равноправне са државним органима Србије и осталих држава – истиче наш саговорник. – Цветковић предлаже да се на челу Западнобалканске федерације налази Савет, састављен од по три представника чланица. Његово седиште би се периодично премештало у главне градове чланица. Цветковић се залаже и за тзв. војску тзв. Републике Косово. Предложио је и да „Западнобалканска конфедерација“ води јединствену спољну политику. Математичар Цветковић, судећи по његовом тексту, нема појма шта је конфедерација и не зна да она не може да има међународноправни субјективитет. Једном речју, Цветковић се залаже да тзв. Република Косово, на било који начин, постане међународно призната држава и чланица УН и ЕУ! На овоме би Цветковићу позавидели и Рамуш Харадинај и Аљбин Курти!

У Зборнику објављен 21 рад

Зборник „Учешће САНУ у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији“ штампан је по одлуци Председништва Академије 2018. године, има укупно 238 страница од чега библиографски прилози заузимају 144 стране, а читаво косовско-метохијско питање је стало на 87 страна текста. На тим страницама ставове је изнео 21 академик.

Click to access WEB_Ucesce-Srpske-akademije-nauka-i-umetnosti-u-unutrasnjem-dijalogu.pdf

Љиљана Бегенишић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Искра, 11. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

5 replies

 1. Наш проблем је што памтимо као златне рибице!

  Петнаестог октобра 2015. Владимир Костић, њен дотадашњи председник, укинуо је Српску академију наука и уметности изјавом на државном радију:
  „У овом тренутку једина политичка мудрост је како са елементима достојанства напустити Косово, јер оно ни де факто ни де јуре више није у рукама Србије, и то неко мора да каже народу.”

  На овом линку је све речено:

  https://www.e-nacija.com/u-medjuvremenu/389-iza-kulisa/1450-veleizdaja-na-rasklapanje

  17
 2. Не треба се чудити неким члановима САНУ ако им је предводник Владимир Костић.

  В.К. је изабран за председника САНУ 7-ог априла 2015.

  Његова срамотна, издајничка, љигава, лицемерна, отпадничка, дефетистичка изјава је од 15-ог октобра исте године.

  Дакле, узело је свега шест месеци да нови челник САНУ јавно опогани институцију коју је требао да води на ползу и понос српског народа.

  Било је бурних реакција оних свеснијих првих дана али је све брзо утихнуло (са изузетком скорашњег говора/протеста М.Ђурковића испред зграде САНУ).

  Прошло је пет и по година од овог злог чина а В.К. је и даље председник САНУ.

  То је непосредан доказ одсуства савести и части код В.К. а летаргије и нехаја већине национално свесних Србаља.

  Питање је шта/ко ће се прво пробудити — савест у В.К. или бодрост у Србаља.

  Како год, спирање љаге са лица САНУ је национални морални императив.

  15
 3. Да Драгош Цветковић и Владимир Костић изађу из ANUS-a.

  22
 4. Професор Радош Цветковић ми је некада предавао и остао у лепој успомени, такође и С. Турајлић (тада националиста – није хтела да предаје на црвено слово).
  На сву срећу научили су ме само оно шта су ми предавали: математику и аутоматику!
  Знатно касније, бавећи се политиком су ме разочарали.

  Додуше, њихови претходници (крем „интернационалистичке“ интелигенције тадашње Србије) пре мало више од једног века су били много гори – гурнули су сународнике у државну заједницу са ратним непријатељима Словенцима и Хрватима.
  Па им је и то мало било, него су:
  – нас братимили и јединили са кољачима из Мачве,
  – Солунце-богаље оставили да просе, а аустроугарске официре примили у заједничку војску са чином више,
  – …
  и тиме им аминовали покољ Срба у наредном рату.

  Ја на КиМ гледам другачије:
  – одрећи се браће и сестара у невољи и свих тих светиња наслеђених од предака су питања осећања и морала;
  – одрећи се свих тих материјалних богатстава које тамо имају Срби и Србија је питање новца;
  – мислити да ћемо због тога задобити светлу будућност у друштву богатих (ЕУ и САД) је већ питање памети!

  И ако вам и даље није јасно, од издаје Србадије и напуштања КиМ ћете видети користи када се буде удала она што је плаћала мушке услуге.

  Па шта је онда решење тог проблема:
  – поништити све правне акте које су потписали изроди на власти од 2008. до данас (друга страна није испунила ништа од обавеза);
  – вратити проблем у УН где имамо подршку великих (Русије и Кине);
  – јачати Србију и Србадију у сваком погледу;
  – проблем са Шиптарима решавати у оквиру заштите сопствених и препознавања заједничких интереса.

 5. Мала исправка претходне грешке у куцању!
  Треба да стоји:“ … крем интернационалистичке „интелигенције“ тадашње Србије …“.

Оставите коментар