Преминуо монтажер Андрија Зафрановић (1949-2021)

Током година стекао је статус једног од највећих филмских и телевизијских монтажера, а радио је и као драматург

Андрија Зафрановић (Фото: Приватна архива)

Један од најзначајнијих филмских и ТВ монтажера, Андрија Зафрановић, преминуо је јуче у 72. години, јавили су београдски медији, а пренео Танјуг.

Овај филмски уметник, рођени брат редитеља Лордана Зафрановића, рођен је у Масленици у Хрватској, 15. августа 1949. На катедри филмске и ТВ монтаже, дипломирао је и магистрирао 1975. на Академији уметности у Прагу. Био је редовни професор и шеф катедре на Факултету драмских уметности, а од 2009. и редовни професор ФАМУ у Прагу.

Током година стекао је статус једног од највећих филмских и телевизијских монтажера, а радио је и као драматург. Био је ангажован на неким од највећих остварења југословенске и српске кинематографије као што су „Балкански шпијун”, „Отац на службеном путу”, „Дом за вешање”, „Караула” и многим другим непролазним делима седме уметности. Радио је и на многим филмовима и ТВ драмама и сарађивао са великим бројем редитеља.

За своје стваралаштво награђен је са три „Златне арене” за монтажу на филмском фестивалу у Пули и то за филмове: „Краљевски воз” (1981), „Балкански шпијун” (1984) и „Вечерња звона” (1986). Добитник је и награда за најбољу монтажу на Филмском фестивалу у Сопоту, носилац је признања „Фипресци”, награђен је на Филмском фестивалу југоисточне Европе у Паризу и добитник награде за животно дело филмског фестивала „Синематик”.
Немачки филмски часопис „Кино-филм шнит” прогласио га је најбољим европским монтажером 2017. године.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар