На снимку удеса на наплатној рампи Дољевац фали тренутак судара

Видео-запис се прекида у 8.30 часова и наставља у 8.32, а до незгоде је дошло у 8.31 час, изјавио вештак Борис Антић

У удесу на наплатној рампи погинула је Станика Глигоријевић (Фото: Путеви Србије)

Суђење возачу „Коридора Србије” Дејану Станојевићу за удес на наплатној рампи Дољевац у којем је 31. јануара 2019. године страдала једна, а повређено пет особа, настављено је јуче у нишком Основном суду саслушањем Бориса Антића, представника Комисије вештака Саобраћајног факултета у Београду.

Станојевић је окривљен да је службеним аутомобилом предузећа „Коридора Србије”, „шкодом суперб”, ударио у возило које је чекало на наплатној рампи због плаћања путарине, а у којем је страдала Станика Глигоријевић (52), док су њена сестра Мирјана Алексић и зет тешко повређени.

Међу повређенима у удесу налазио се и директор „Коридора Србије” Зоран Бабић.

Говорећи о кретању „шкоде суперб” непосредно пре удеса и у моменту удеса, Антић је рекао да комисија вештака није могла да се изјасни да ли се аутомобил дестабилизовано кретао јер у видео-запису са наплатне рампе недостаје тај део снимка.

„Видео-запис се прекида у 8.30 часова и наставља у 8.32 часа, а до незгоде је дошло у 8.31 час. Имајући у виду друге елементе и списе, нисмо нашли да се ’шкода’ пре судара кретала дестабилизовано у смислу заношења левог или десног бока”, изјавио је Антић, преноси Бета.

Према његовим речима, уколико је и било леда и уља на коловозу било га је местимично, а на основу видео-записа са наплатне рампе комисија вештака није видела да су се друга возила кретала дестабилизовано.

Пред судом је требало да сведочи и полицајац Никола М. Који је сачинио службену белешку о удесу, али се није појавио, као ни његов колега Братислав М. због чега их је судија Мишко Радивојевић казнио са 50.000 динара.

Радивојевић је рочиште на којем ће бити саслушан полицајац Никола М. предочени докази и изнете завршне речи заказао за 20. април.

Он није искључио могућност да на том рочишту буде изречена и пресуда, али је казао да ће то зависити од дужине трајања саслушања полицајца Николе М. и завршних речи.

Адвокат Мирјане Алексић и њеног супруга Божидар Прелевић рекао је по завршетку суђења да је очигледно да се ради о једном „необичном суђењу”. „Један број доказа није прибављен савесно, претпостављам од стране полиције. Не постоје докази који би требало да пруже ширу слику шта се догодило на наплатној рампи”, изјавио је Прелевић.

Он је казао да сви докази који указују о евентуалном другом возачу нису никад изведени и врло су темељно сакривени.

„Поред снимка фали и технички преглед ’шкоде суперб’ након удеса, а он се свуда у Србији ради у оваквим случајевима. Недостаје не само технички преглед већ и ДНК траг да се види ко је возио, а недостаје и једна озбиљна анализа механизма настајања повреда код Бабића”, изјавио је Прелевић.

Сестра настрадале Станике Глигоријевић је по окончању рочишта истакла да суђење не може бити завршено док се пред судом не прикажу два минута снимка који недостају.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар