Атина: Пет хиљада демонстраната на улицама, рањени полицајци

Цео протест био је израз незадовољства грађана општине Неа Смирни због инцидента који се догодио током викенда

(Фотографије EPA/KOSTAS TSIRONIS)

Атина – Атинска општина Неа Смирни, недалеко од центра града, поприште је жестоких сукоба демонстраната и полиције. Летеле су каменице, запаљиве бомбе, сузавац, коришћени су водени топови, рањен је полицајац, избили су пожари, уништени су аутомобили, запаљено је дрвеће…

Тако изгледа једна мирна општина која је током дана прерасла у поприште великог незадовољства грађана, у демонстрацијама против полицијске репресије на којима је учествовало преко шест хиљада људи, али које су касније добиле обележје вандализма уз учешће групе од око 700 „капуљаша”. Они су  каменицама и запаљивим бомбама напали полицију, палили су све пред собом. Током нереда двојица полицајаца су озбиљно повређени.

Цео протест био је израз незадовољства грађана општине Неа Смирни због инцидента који се догодио током викенда. Тада је полицијска патрола намеравала да казни  људе који су мирно седели и показали им дозволу за излазак на улицу, која је прописана у оквиру мера забране током строгог карантина због пандемије.

Младић који се умешао у спор извукао је „дебљи крај” јер је патрола, по оцени присутних грађана, али и на основу видео-снимака који су преплавили овдашње друштвене мреже, на њему неоправдано применила силу – користећи пендреке, ударајући га када је већ био на земљи.

Незадовољство грађана због репресије почело је већ у понедељак, нарочито после објашњења да полиција „ради свој посао”, али сада прераста у протесте који прете да се прошире на целу Атину. Забрињава чињеница да је у нередима видљиво ангажовање анархистичких група јер су недалеко од попришта нереда пронађене припремљене запаљиве бомбе и стотине флаша са бензином.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар