Немачка: Више од 90 одсто пацијената са најтежим обликом короне из „усељеничког миљеа“

Према мојој анализи, више од 90 одсто интубираних, најтеже оболелих пацијената, долази из усељеничког миљеа, рекао пулмолог Томас Вошар

Фото: EPA/Filip Singer

Више од 90 одсто пацијената са најтежим облицима ковида-19 у Немачкој потичу из усељеничког миљеа, рекао је познати немачки лекар пулмолог Томас Вошар, о чему је упозорио и немачког министра здравља.

Та тема је табу у Немачкој, додао је Лотар Вилер, челни човек највећег немачког здравственог института „Роберт Кох”.

Томас Вошар, пулмолог, шеф клинике за плућне болести у Морсу и председник немачког удружења пулмолога, казао је на стручној конференцији да су истраживања показала како су најболеснији они пацијенти који имају комуникацијску баријеру у Немачкој, преноси „Билд”.

Вошар је додао да је о томе упозорио канцеларку Ангелу Меркел и министра здравља Јенса Шпана. Он тврди да упозорења немачке владе о опасности од вируса „не допиру до мигрантских заједница”. Навео је и да су подаци о којима говори прикупљени у јединицама интензивне неге од новембра до јануара.

– Према мојој анализи, више од 90 одсто интубираних, најтеже оболелих пацијената, долази из усељеничког миљеа – рекао је Вошар.

Шеф института „Роберт Кох” Лотар Вилер рекао је да је то табу-тема и додао да је међу пацијентима у интензивној нези због короне, чак 50 одсто муслимана, иако они чине само 4,8 одсто становништва у Немачкој.

Вилер је позвао немачке власти да покушају да допру до миграната.

– Постоје паралелна друштва у нашој земљи. То можете исправити само теренским радом, на пример преко имама у џамијама, али ми то не успевамо – додао је Вилер.

Како наводи „Билд”, ова тема је у Немачкој табу, јер влада страхује да би могла да изазове расну дебату. Питање миграната и њихове интеграције веома је осетљиво у Немачкој, нарочито откако је та земља примила велики број њих из Сирије.

Немачки институт „Роберт Кох” није до сада објавио податке о корона вирусу код различитих етничких група, као што је то урађено у неким другим земљама.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вести онлајн, 5. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар