Израел: „Велики брат” прати контакте заражених

Врховни суд Израела наредио ограничавање мере „драконског надзора грађана”

Фо­то: АП

Док се Брисел спрема да на лето уведе ковид пасоше како би олакшао кретање грађана ЕУ, од велике користи може да буде искуство Израела, који је већ имунизовао половину становника и кроз шему зелених пропусница омогућио им да пре других посећују теретане, базене, позоришта и концерте.

Однедавно је уведена и могућност за Израелце који се враћају у домовину, а нису вакцинисани нити су прележали ковид, да уместо двонедељног карантина у посебном хотелу, то време проведу у својој кући с електронском наруквицом.

Пробни програм је започет у понедељак, са 100 наруквица, које, слично као осуђеничке наногвице, алармирају власти уколико их неко скине или се удаљи из куће.

Иако се произвођач нада да ће пилот-програм прерасти у велики пројекат с хиљадама наруквица како би се успешно спроводила изолација, неке мере које Тел Авив предузима у борби против пандемије наилазе на отпор дела јавности. У понедељак је Врховни суд наредио обавештајној агенцији Шин Бет да ограничи праћење контаката заражених, јер тако „драконски надзор представља кршење људских права и ударац за демократију”.

Кад је реч о зеленој ковид пропусници, она се путем мобилне апликације издаје свима који су прележали корону или су вакцинисани, а може и да се одштампа. Да би се предупредиле преваре, размишља се да фалсификовање буде третирано као кривично дело. Већ је било случајева да су грађани из иностранства доносили лажне потврде о прележаном ковиду да би се ослободили карантина, пише „Тајмс ов Израел”.

Прошле седмице су тржни центри и музеји отворени за све грађане, али се на базене, у теретане, позоришта и концертне хале може ући само са зеленом пропусницом. У недељу би требало да само за њих буду доступни затворени ресторани и барови, мада ће та мера можда бити одложена због благог пораста броја заражених. Влада је такође потписала привремене споразуме с Грчком и Кипром, према којима ће, кад се обнове путовања, Израелци моћи с овим документом у Грчку и Кипар без ПЦР теста и карантина.

Да ће израелски документ бити узор за европски наговестила је шефица ЕК Урсула фон дер Лајен, кад је у понедељак најавила да ће 17. марта предати Европском парламенту предлог закона о „зеленом дигиталном пасошу”. Он ће садржати доказ о вакцинацији, податак о прележаној болести и резултат теста за оне којима још није доступна вакцина. За европски сертификат снажно су заинтересоване земље које зависе од туризма, попут Грчке и Кипра, док Немачка и Француска упозоравају да би такав документ могао да доведе до незаконите дискриминације. У Немачкој је етички савет изнео став да би повластице подстакле себично грабљење за вакцине у тренутку кад их још нема довољно.

И у Израелу постоји забринутост да ће грађани који се из било којег разлога нису вакцинисали бити у незавидној ситуацији. Било је мањих протеста на којима се упозоравало да ће зелене пропуснице створити нову хијерархију у друштву. Влада такође трпи критике из света због тога што је у кампањи вакцинације заобишла Палестинце који живе на окупираним подручјима под израелском контролом. Док велики број Израелаца са зеленим картама може на концерте и у теретане, Палестинци су и даље под строгим пандемијским мерама.

Највећи отпор активиста за људска права изазвао је програм праћења контаката, који је служба унутрашње безбедности Шин Бет почела да користи још на почетку епидемије, прошлог марта. Суд је у јуну блокирао програм, наводећи да је за његову примену потребан посебан закон. У јулу је парламент усвојио закон о таквом праћењу „у случају кад се епидемиолошки надзор не може другачије спровести”. Критичари су упозоравали на угрожавање приватности, док су подржаваоци тврдили да не постоји алтернатива технологији Шин Бета. Грађанска удружења обратила су се суду и случај је завршио пред највишом инстанцом. Врхови суд је сада дао рок влади да од 14. марта ограничи коришћење услуга шпијунске агенције само на случајеве у којима заражена особа одбија епидемиолошке мере, односно неће да саопшти с ким је била у контакту. Судије су критиковале продужено коришћење те технологије, рекавши да се створио осећај да је сваки грађанин под сталним надзором као да је лик у Орвеловој „1984”. Заменик министра здравља Јоав Киш, члан владајућег Ликуда, критиковао је одлуку суда као „злочин против здравља Израелаца”, пренео је АФП.

Јелена Каваја

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 3. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар