Твитер гаси налоге који шире неистине о вакцинама

Мреже Јутјуб и Фејсбук су од октобра, када су вакцине биле тек у фази клиничких проба, објавиле строго правило чији циљ је био да се забране дезинформације

Фото: Бета/АП

САН ФРАНЦИСКО – Друштвена мрежа Твитер објавила је да намерава да појача борбу против ширења дезинформација о вакцинама, и увела могућност забране налога корисника после пет опомена.

„Мислимо да ће овај систем упозорења помоћи да се образује јавност о нашим прописима, и боље допринети смањењу ширења потенцијално опасних или лажних информација преко Твитера, посебно за поновљене, умерене или озбиљне преступе”, саопштила је синоћ та мрежа.

Твитер је у децембру већ одлучио да са корисничких налога повуче неке лажне информације посебно оне које наговештавају да се вакцине користе да би нашкодиле становништву, или да би га контролисале.

Мере су такође усмерене на лажи о наводним нежељеним ефектима или чак довођење у питање постојања ковида-19 и потребе за вакцинисањем, преноси Бета.

Од тада је са те друштвене мреже повучено више од 8.400 твитова и упозорено око 11,5 милиона налога у свету.

Од другог упозорења, корисницима ће налог бити блокиран 12 сати, после четвртог упозорења блокада ће трајати седам дана, а после петог налог ће бити трајно затворен.

Овај систем инспирисан је системом против дезинформација о изборима и грађанским процесима, у оквиру кога је Твитер укинуо налог бившег америчког председника Доналда Трампа због поновљених кршења правила као што су подстицање на насиље и његове поруке којима се доводе у питање резултати председничких избора.

Мреже Јутјуб и Фејсбук су од октобра, када су вакцине биле тек у фази клиничких проба, објавиле строго правило чији циљ је био да се забране дезинформације о вакцинама и напори да се нашкоди кампањама вакцинације.

Твитер ће такође прикачити упозорење на поруке које могу да садрже лажне информације о вакцинама против ковида-19, наведено је у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Треба угасити или национализовати твитер и фејсбук и јутјуб. Све такве платформе које изигравају медије треба да буду у власништву својих корисника односно друштвене мреже морају да буду а власништву свих грађана. Тек понеки може остати у приватним рукама али не сме постојати монопол у приватном власништву над ресурсима који се тичу општих интереса и потреба.

Оставите коментар