Београд поново најзагађенији у свету

Портал „Беоеко” Градског завода за јавно здравље чак је и у два сата јуче показивао црвени „аларм”, односно указивао је на загађен ваздух

Фото: Небојша Марјановић

Београд је јуче око поднева поново био рекордер и то у најгорој могућој дисциплини – на листи најзагађенијих градова света на сајту „Ер вижуал” заузео је прву позицију, а у исто време и релевантне локалне институције показивале су да је ваздух загађен. Слике тмурног града обавијеног смогом, али и скриншотови апликација које дају податке о аерозагађењу круже већ два дана, показују да удишемо отров, а корисници друштвених мрежа револтирани су таквим стањем наше животне средине.

И суграђани се жале да је ваздух у главном граду јуче и прекјуче био видљив чак и у оним деловима у којима нема много индивидуалних ложишта, а ни саобраћаја

Неформална група грађана „Еко-стража” на фејсбук страници истакла је да се готово никад није десило да у исто време готово сви сензори у земљи показују опасан ваздух и поделила мапу загађења Европе по којој је, како кажу, „Србија једина земља у којој не можете побећи од загађења. Цела држава је у љубичастом”.

И суграђани се жале да је ваздух у главном граду јуче и прекјуче био видљив чак и у оним деловима у којима нема много индивидуалних ложишта, а ни саобраћаја.

Портал „Беоеко” Градског завода за јавно здравље чак је и у два сата јуче показивао црвени „аларм”, односно указивао је на загађен ваздух.

Око 13.30 часова, ситуација је, барем према сајту „Ер вижуала”, била нешто боља јер наш град је „пао” на десето место њихове листе најзагађенијих градова, иако је и даље био у категорији „нездрав”.

„Беоеко” је готово цело преподне показивао црвеног, од загађења зајапуреног човечуљка, али је и ту око 13.30 сати сигнализирано да је ваздух прихватљив, ублажавајући своје претходно упозорење, да ваздух може изазвати тегобе у целој популацији.

Фото: Небојша Марјановић

У међувремену, апликација СЕПА, Агенције за заштиту животне средине, као загађен је означила ваздух у близини мерних станица у Булевару деспота Стефана, на Новом Београду, у Омладинских бригада, Обреновцу, на Старом граду и Врачару. Прихватљиво се, према њиховим подацима, око 13.30 часова дисало у Овчи, код Мостарске петље и КБЦ „Драгиша Мишовић”, док је ваздух у Лазаревцу и у Земуну означен као одличан.

Док чекамо усвајање плана квалитета ваздуха, али и акционих планова за зелени град и одрживу енергију и климу који би, бар како надлежни најављују, требало да проветре престоницу Србије, усред најновије епизоде загађења огласио се и градоначелник Зоран Радојичић, који је за овај проблем поново окривио индивидуална ложишта и саобраћај.

„Зато је посебно важна обилазница која ће после толико деценија да се заврши, како транзит који иде из једног дела Европе у други не би пролазио кроз центар града. Радимо и обилазнице и унутрашње прстенове који ће такође изместити саобраћај на рубове града“, рекао је Радојичић и подсетио да је унапређење градског саобраћаја постигнуто и куповином нових аутобуса.

Имаћемо, додао је он, ускоро још једну еко-линију са десет нових електричних аутобуса који ће ићи од „Београда на води” до Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић”. Гараже ГСП-а биће богатије за сто нових аутобуса на гас, поручио је Радојичић, подсећајући да један аутобус замењује 500 метара колоне аутомобила, као и да на републичком нивоу треба решити питање квалитета аутомобила који се увозе у Србију.

Лепа обећања има и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић која је, како је пренео Танјуг, најавила смањење цене прикључка на гас за домаћинства које ће смањити загађење и унапредити квалитет ваздуха јер ће грејање на угаљ остати у прошлости.

Приоритет овог министарства је борба за здравију животну средину и ове године расписана су три конкурса за локалне самоуправе за субвенционисање замене индивидуалних котларница, као и оних у јавним установама, и за пошумљавање. Држава субвенционише набавку електричних и хибрид возила којих је сада у нашој земљи око 4.000. Процена је да ће у наредним годинама свако треће возило у Европи бити на електрични погон.

„Томе и ми тежимо јер друмски саобраћај чини 22 одсто од укупне емисије угљен-диоксида у свету“, навела је Вујовићева.

Ана Вуковић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар