Истраживање у САД: Не скидајте хируршку маску, она најмање омета комуникацију

До резултата се дошло испитивањем четири врсте маске – две платнене, хируршке и N 95. Дупле маске нису разматране

Фото: А. Васиљевић

ВАШИНГТОН – Најновије истраживање показало је да хируршка маска најмање омета препознавање говора, односно кроз њу се глас најбоље чује.

То је изјавио истраживач Одељења за неуролошку хирургију на Медицинском факултету Фајнберг из Чикага Џавад Фарес, преноси Си-Ен-Ен.

Истраживање је рађено након што је примећено да се особе које носе маске слабије разумеју, односно њихов говор је теже разумљив, а до резултата се дошло испитивањем четири врсте маске – две платнене, хируршке и N 95. Дупле маске нису разматране, преноси Танјуг.

Ентони Фаучи: Двострука маска нема сврху

Један од аутора студије, професор психолошких и наука о мозгу на Универзитету у Пенсилванији, Џозеф Тоскано рекао је да је као инспирација за истраживање послужила једна ранија студија о томе како различите маске утичу на говор.

Посебан проблем представља и то што су маске онемогућавале комуникацију особама са оштећеним слухом, које читају с усана.

Би-Би-Си: Носите маске приликом секса

Иначе, Центар за контролу и превенцију болести предлаже да наставници и неговатељи носе прозирне маске или платнене маске са прозирним пластичним панелом приликом интеракције са малом децом која уче да читају, ученицима који уче нове језике или особама са оштећењем слуха или сметњама, а најновија студија показала је да постоји и опција са хируршким маскама, будући да се показало да је разумљивост боља.

Такође, требало би свима који имају проблем са комуникацијом са члановима породице препоручити хируршке маске.

Ентони Фаучи: Американци ће можда носити маске и током 2022.

Експерти упозоравају и да шта год да радимо не треба да скидамо маску.

„Наша студија сугерише да забринутост због говорне комуникације сама по себи не представља нужан разлог да се маска не носи у свакодневним ситуацијама”, рекао је Тоскано.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар