Горан Весић: Ко предлаже скраћење радног времена требало би и радницима да обезбеди плате

Свако ко предлаже такву меру треба да обезбеди плате за те људе јер у питању су читаве породице које остају без примања, поручује заменик градоначелника

Горан Весић (Фото: Раде Прелић/Танјуг)

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је став Града да се противи скраћењу радног времена ресторана, јер се не виде „ни медицинске ни економске разлоге да се таква одлука донесе“.

„Суштина није у томе колико ће трајати радно време, већ колико ће ресторани поштовати епидемиолошке мере. Уколико се скрати радно време, онда ће се већи број људи налазити у затвореном простору и имаће већу могућност да се заразе. Зато ћемо инсистирати на томе да се више поштују постојеће мере, а то је и одлука Кризног штаба од јуче. Поготово је то важно у тржним центрима, где је неопходно да људи носе маске због централне климе“, рекао је Весић за Пинк.

Он је подсетио да у сектору услуга у Београду ради 40.000 људи, а уколико би се радно време скратило за два сата, они би изгубили једну смену, те би у том случају било 10.000 до 15.000 људи без посла, пренео је Беоинфо.

Кризни штаб: Кафићи и тржни центри за викенд раде до 14 сати

„Свако ко предлаже такву меру треба да обезбеди плате за те људе јер у питању су читаве породице које остају без примања. Зато свака мера мора да буде усклађена са економијом“, поручио је Весић.

„Јавна је тајна да су новозаражени већином они који су били у планинским центрима, а то ће вам потврдити сваки доктор у дому здравља. На планинама кафићи раде до пет ујутру, значи не ради се о угоститељским објектима у Београду. Решавамо тај проблем тако што подносимо кривичне пријаве. Не могу ресторани и кафићи у Београду испаштати и плаћати цех за оно што се ради на планинама ван хотелских објеката“, навео је Весић.

Он је додао да свако скраћивање радног времена значи више приватних журки јер живот не можете да зауставите.

„Поштовање мера у кафићима и ресторанима можемо да контролишемо, за разлику од окупљања по становима у које не можете да уђете и спречите људе да се окупљају. Београд се залаже за веће поштовање постојећих мера и кажњавање оних који их не поштују. Из тог разлога смо против скраћивања радног времена јер сматрамо да је боље контролисати ситуацију на терену у кафићима и ресторанима него пустити да се људи у већем броју окупљају у приватним кућама“, истакао је Весић.

Он је додао да је све мање угоститељских објеката у којима се одржавају журке, јер се организатори кривично кажњавају, а све је више таквих случајева у приватним кућама и становима, и додао да се на сваку пријаву одмах реагује.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 25. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар