CNN: „Закључавање“ претворило Лондон у град пацова

Истребљивачи штеточина кажу да, пошто су ресторани и пословне зграде у некад ужурбаном центру Лондона празни, пацови се у потрази за храном селе у стамбена подручја

Фото: Спутњик/Vladimir Pesnya

Пред свитање истребљивач штеточина Мајкл Коутс патролира међу кантама за смеће на јужној обали реке Темзе трагајући за својим тешко ухватљивим непријатељима – пацовима.

„Пацови су попут малих машина за преживљавање – где год има приступа отпаду од хране, они ће се стално враћати“, рекао је он за CNN.

А у опустелом центру Лондона што дуже траје „закључавање“ због епидемије корона вируса, све је више пацова у потрази.

Истребљивачи штеточина кажу да, пошто су ресторани и пословне зграде у некад ужурбаном центру Лондона празни, пацови се у потрази за храном селе у стамбена подручја.

Породице више времена проводе код куће, где и једу, више је отпада, а то мами пацове у приградска насеља.

А међу Енглезима популарне хранилице за птице које се редовно допуњавају семењем током зиме, инспирација су за глодаре који тумарају по двориштима. Коутс је рекао да су тако код једне старије госпође нашли 10-15 пацова док су копали по цвећу трагајући за семењем попадалом с хранилице.

Пол Клејдон, други истребљивач, рекао је да је код шуме Епинг, на истоку Лондона, видео нешто још горе: убио је читаву колонију пацова који су у дворишту једне куће копали тунел да би одоздо упали у кавез са зецом, кућним љубимцем, и појели га.

„Бојим се да би се Лондон могао силно изненадити када се поново отвори“, рекао је Клејдон јер се предузећа и пословне зграде нису држале плана за сузбијање штеточина.

Клејдон који с пацовима ратује већ четврт века, каже да је раније имао по око 10 позива недељно за сузбијање пацова, али сада, током „закључавања“, има их и дупло више.

Рекао је и да су се раскрупњали: није необично да ухвати пацова дугачког и 40 сантиметара, те су му потребне јаче замке и више отрова него раније.

Британско удружење за сузбијање штеточина (BPCA) које представља 700 хватача напасти, саопштило је да су његови чланови известили о повећању броја пријава пацова за 51 одсто током првог „закључавања“ у пролеће 2020. године, и још за 78 одсто само у новембру, после другог „закључавања“, те да још рачунају колико је скок за целу прошлу годину.

Рекли су CNN-у да је повећање толико да је постало проблем јавног здравља којим многи власници кућа морају сами да се баве јер професионалци не постижу.

За сузбијања пацова Лондон изгледа нема свеобухватан план: Из градоначелникове канцеларије рекли су CNN-у, да би на то могло да одговори Градско веће, али и да не прикупљају податке о томе, јер је то посао сваке од 32 општине. Међутим ни у некима од њих се ништа није могло сазнати.

Још 2017. године, када је било пацова међу цвећем у једном централном парку, Градска скупштина је наручила извештај којим је утврђено да свакодневно стиже по више од 100 таквих жалби.

Тај извештај под називом „Земља пацова“, упозорио је да би Лондон требало да се ухвати у коштац с њима, пре но што буде озлоглашен колико Париз где су пацови снимљени у парку код Лувра.

Нико заправо не зна колико пацова има у Лондону, а истраживања истребљивача тврде да би их могло бити и до 20 милиона, док је људских становника тог града свега девет милиона.

Пацови се толико брзо размножавају да компанија за сузбијање штеточина „Рентокил“ наводи да само један пар годишње „произведе“ 1.250 потомака.

Натали Бунгаи, из BPCA, каже да је најбоља тактика против пацова превенција: затварање отпадака од хране у поуздане контејнере за смеће, чувење хране добро затворене и у кући, провера да ли су сви отвори за вентилацију заштићени челичном мрежом, и да нема пукотина крај прозора и врата кроз које се пацови могу провући.

Уз то, рекла је она, пацове веома привлаче гомиле „компоста“ – отпада хране који трули да би се као ђубриво додао баштенској земљи што је међу Енглезима веома популарно из еколошких разлога.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 26. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Лондон је град пацова већ 1000 година. Дајте ажурирајте вести.

    11

Оставите коментар