Здравко Мамић: Католик сам, али љубим свог пријатеља Порфирија

Он је и мој Порфирије и ја га љубим свим срцем и кад будем у прилици, без обзира на то што сам католик, нећу се либити да га посетим у Београду, рекао бивши први човек ФК Динама

Здравко Мамић (Фото: AP Photo/Andriy Lukatsky)

Здравко Мамић, бивши први човек Динама из Загреба, открио је да се дружио са новоизабраним патријархом Српске православне цркве Порфиријем.

Некадашњи митрополит загребачко-љубљански је недавно изабран за патријарха, а о тој теми је за бањалучку телевизију ЕЛТА говорио Мамић.

„Ја сам одушевљен, догодило се нешто предивно, гледао сам извештај где му државници честитају. Није прошло ни пола сата и помислио сам да морам да нађем начин да свом пријатељу честитам“, рекао је Мамић.

У даху је наставио…

„Зазвонио ми је телефон и он ми се јавио. Звао ме је Дуле Савић, био је поред њега, ту су били још и неки заједнички пријатељи. Порфирије се јавио и ја сам искористио прилику да му честитам, Рекао сам да сам дирнут да се у тренутку славља и обавеза сетио мене.“

Мамић је истакао и да му је патријарх Порфирије поручио да ће се молити за њега, а потом је испричао и причу о томе како су „фештали“.

„Сећам се да сам га у Загребу угостио на стадиону, спровео кроз свлачионицу, а на Цветном тргу у Загребу смо певали заједничке песме. Он је и мој Порфирије и ја га љубим свим срцем, свим бићем и кад будем у прилици, без обзира на то што сам католик, нећу се либити да га посетим у Београду“, рекао је Мамић.

Патријарх Порфирије је недавно за Спутњик у емисији Док анђели спавају говорио о задацима који га очекују, како бити човек и хришћанин у „новој реалности“, служби у Загребу, емоцијама које га обузму кад посети Јасеновац, о покојнима патријарху Павлу, митрополиту Амфилохију и Владети Јеротићу:

Наслов и опрема. Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар