Данас: Оздрављења и нови случајеви заразе короном у епископату СПЦ после изборног Сабора

У сабору српских владика осим заразе ковидом-19 има и оздрављења. Најстарији међу њима по рукоположењу, епископ шабачки Лаврентије изашао је из болнице

Kриптa Спомен храма Светог Саве на Врачару (Фото: Ненад Неговановић)

Члан Светог архијерејског синода и портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј (Буловић) позитиван је на вирус корона и налази се у изолацији у Владичанском двору у Новом Саду.

Ову вест током прошлог викенда први су објавили грчки црквени портали. Иако се још прошлог петка, због изостанка са устоличења новог поглавара СПЦ и његовог духовног сина патријарха Порфирија (Перића), црквени спекулисали да је владика бачки Иринеј заражен вирусом ковида 19, вест о његовој болести до закључења овог издања Данаса није била званично потврђена ни на сајту СПЦ, нити на порталу Епархије бачке.

У изворима блиским Епархији бачкој нашем листу јуче је незванично речено да се владика Иринеј опоравља и да, иако има симптоме короне, није дошло до упале плућа. Он је на последњим црквеним изборима прошлог четвртка ушао у „тројну кандидатуру“ – други круг са гласом мање од избраног патријарха Порфирија. Још на литургији која је претходила гласању на 46. поглавара СПЦ видело се да му није добро. Он је одмах после црквених избора у крипти светосавског храма отишао на тестирање, које је показало да је позитиван на ковид 19.

Епископ бачки Иринеј позитиван на корона вирус

У радном делу изборног Сабора учествовао је и епископ врањски Пахомије (Гачић), код ког је тест на корону 8. фебруара показао да је позитиван. Он је, како је саопштено из Епархије врањске, већ 16. фебруара био „негативан“ и изашао из у ковид болнице на Дедињу, где се лечио. Владика Пахомије био је сутрадан и на устоличењу новог патријарха.

Тренутно се у болницама у Земуну и Требињу од короне лече још двојица српских архијереја – епископ западноамерички Максим (Васиљевић) и умировљени бивши владика захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић). Обојица се оправљају и њихово стање је стабилно, наводе црквени избори.

Требиње: Умировљени владика Атанасије (Јевтић) на кисеонику

Поједини београдски медији блиски режиму председника Србије Александра Вучића у финишу предизборне кампање за „државне кандидате“ најављивали су и да ће владика Максим намерно заразити короном цео Сабор. Извори Данаса тврде да је владика Максим пре Сабора отишао у болницу и да није био ни у Патријаршији, где су биле смештене владике које су се противиле гласању у озвученој и камерама покривеној крипти светосавског храма и хотелском смештају епископата. Свети архијерејски синод, у коме су чланови и садашњи нови патријарх и владика бачки, тврдио је да ће камере у крипти бити „искључене и покривене“, а преседан да се избор патријарха први пут у модерној историји СПЦ измести из Патријаршијског двора образложио је мерама заштите од короне.

У сабору српских владика осим заразе ковидом-19 има и оздрављења. Најстарији међу њима по рукоположењу, епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић) изашао је из болнице – током прошлог викенда виђен је у Београду, испред Патријаршије.

Владика Лаврентије је изненада, дан уочи изборног Сабора, којим је требало да председава, смештен у Клинички центар Србије. Информативна служба СПЦ објавила је, без детаља, само вест о његовој хоспитализацији и да ће га на месту председавајућег црквене „изборне скупштине“ заменити владика сремски Василије (Вадић). Данасу је незванично речено да је владика Лаврентије имао проблема са „стоматолошком инфекцијом“, а црквени извори спекулишу да је био смештен на кардиолошком одељењу КЦС.

Изостанци

Осим владике бачког Иринеја са устоличења новог патријарха у петак је изостао и епископ бањалучки Јефрем (Милутиновић). Он је такође био међу тројицом кандидата за „белу пану“ у другом кругу избора, а Београд је напустио, како се спекулише, одмах после избора новог патријарха. Од 35 архијереја СПЦ који су служили свету литургију са новим поглаваром и присуствовали његовом устоличењу, како се незванично прича, на пријем у Патријаршији прошлог петка дошла њих половина, а на свечаном ручку наводно их је остало десетак.

Јелена Тасић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 22. 2. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. А,колико ће их тек бити после синоћњег испраћаја оног морнара.

    4
    2

Оставите коментар