Владимир Путин: Напади на руске пројекте – геополитички циљ Запада

Запад жели да натера Русију да плати за њихов геополитички пројекат „Украјина“, наводи председник Русије

Владимир Путин (Фото: Михаил Климентьев)

Председник Русије Владимир Путин сматра да напад на пројекат „Северни ток 2“ представља покушај приморавања Русије да плати за геополитички пројекат Запада у Украјини. Он је додао да је међу средствима Запада за постизање геополитичких циљева и затварање руских телевизија у Украјини и балтичким земљама.

„Зашто се све врти око ‘Северног тока 2’? Они желе да натерају Русију да плати за њихов геополитички пројекат ‘Украјина’ и то је све. Заправо је све прилично примитивно, све је једноставно. Ми то одавно схватамо“, рекао је Путин на онлајн састанку са лидерима фракција Државне думе.

Међу средствима Запада за постизање њихових геополитичких циљева, „у овом случају у односу на нашу земљу“, руски председник посебно је истакао затварање руских телевизијских пројеката у балтичким државама и телевизијских канала у Украјини.

Путин је додао и да сматра да је затварање три телевизијска канала у Украјини испољавање двоструких стандарда у схватању слободе говора.

„Што се тиче слободе говора, нама је све јасно: у последње време су се овде прилично јасно испољили такозвани двоструки стандарди, да нема никакве сумње како се наши такозвани противници понашају према нама“, констатовао је руски лидер.

Као пример Путин је навео Украјину.

„У Украјини су затворили три водеће телевизије. Једним потезом оловке. И сви ћуте! А неки их чак и с одобравањем тапшу по рамену“, приметио је председник.

„Како то може да се коментарише? Никако! Осим као искоришћавање тих средстава за постизање сопствених геополитичких циљева“, уверен је руски лидер. Он је истакао да се овај принцип односи и на Украјину.

Као други пример, Путин је навео Летонију.

„Једним ударцем угасили су 16 наших медија… Где су оцене наших западних трагача за истином по овом питању и процене шта се тамо у Европи догађа са слободом говора? Нема никаквих процена. Чини се као да то тако и треба да буде, јер је то наводно борба против пропаганде. А то што они раде није пропаганда? А шта је то онда? То су средства за постизање њихових геополитичких циљева, у овом случају, у односу на нашу земљу“, приметио је руски лидер.

Према његовим речима, Русија „то треба да има на уму“.

„Овде нема ништа необично, ми, по мом мишљењу, већ одавно ово посматрамо, видимо, али недавни догађаји – они једноставно сликовито потврђују правичност наших погледа и правичност наших оцена“, закључио је председник.

У Украјини је почетком фебруара ступила на снагу одлука Савета за националну безбедност и одбрану о увођењу санкција на период од пет година против телевизија „112 Украјина“, „Њузван“ и „ЗИК“ и посланика Врховне раде из странке Опозициона платформа – За живот Тараса Козака, који је власник ових канала.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар