Слободан Самарџић: Ондашњи радикали нису имали примедбе на косовску политику Коштуничине владе

Коштуничина влада није могла ништа да уради, сачуван је став о Косову, базиран на Резолуцији 1244. То је историјска истина, а сада се само скреће пажња, рекао некадашњи министар за КиМ 

Слободан Самарџић (Извор: N1)

Некадашњи министар за КиМ у Влади Војислава Коштунице и координатор преговарачког тима Слободан Самарџић каже да садашња власт, која Коштуничину Владу криви за губитак Косова, тада није имала никакве примедбе.

„Знали су да је то виша сила, знали су да су то урадили Албанци, једнострано. Власт није могла ништа да уради, сачуван је став о Косову, базиран на Резолуцији 1244. То је историјска истина, а сада се само скреће пажња“, додаје он.

Самарџић, који је сада председник Државотворног покрета каже да нема никакве недоумице да је тада требало нешто променити.

„Политика Владе се оптимално водила, коришћени су сви ресурси, треба се сетити да је Србија 2007. године уз помоћ Русије Резолуцијом 1244 спречила Ахтисаријев план. Држава је и на међународном и на унутрашњем плану одржала своје становиште па су 11. маја 2008. године у 24 општине на Косову и Метохији одржани избори по законима Републике Србије, те општине су функционисале као део Србије“, наводи Самарџић.

Каже да је Ахтисаријев план био за на надгледану независност Косова и да ту није било ничега што би било прихватљиво за Србију.

„Ми смо тај план узели у разматрање, наше је било да унесемо амандмане, па да тако направимо атмосферу за преговоре, али није било прихваћено ништа, тако да је то био ултиматум. То у били оквири силе и претње и покушај да се одигра позориште, а ми смо то искористили јер смо дали предлог да покажемо да је могуће одрживо решење на Косову“, оцењује Самарџић.

Коментаришући изборе на Косову, он каже да Српска листа води дириговану игру, да слушају све што им Београд говори и дају легитимитет албанској власти.

„Срби на Косову су расточени као појединци, морају да се прилагођавају ситуацији, јер их је Београд пустио низ воду“, рекао је Самарџић и додао да нема процену када ће дијалог са Београдом бити настављен.

„Дијалог је трајао и трајао, а није донео ништа. СЗО није заживела. Нема никаквих добитака, а начин како се приступило, да Србија мора да прихвати нешто, то је пораз одмах на самом старту. Тај дијалог је погрешно почео, прекидао се стално, јер Албанци нису били задовољни многим стварима“.

Емисија телевизије N1 којом је обухваћено и гостовање Слободана Самарџића:

Додаје да је ултимативни циљ разговора признање Косова и да то говоре и западни званичници.

„То је само наставак притисака на Србију да се призна Косово. Када погледате посреднике у дијалогу, ту су неки који су направили ту државу, Косово није настало, оно је направљено. И онда је јасно какав ће бити исход разговара“.

Бивши министар каже да је у време када је он обављао ту функцију моћ била много више у рукама запада.

„Русија и Кина нису биле толико моћне. Руску страну треба позвати као посредника. Председник и власт не инсистирају да се укључи и нека трећа страна. Овако Србија све губи, а Албанци све добијају“, сматра Самарџић.

Коментаришући предлог Вука Јеремића да управо он буде један од два преговарача са влашћу, Самарџић каже да га је такав предлог изненадио, али да им ништа не замера.

„Мој став је да не прихватам док не видим ко преговора и на основу чега. Међу опозицијом треба да се нађе један текст кроз све те платформе. Предлог ме је изненадио, сазнао сам за њега из медија. Од много тога зависи шта ћу ја одлучити. Два или три преговарача су идеално решење. Потом треба обезбедити институционалну контролу договореног“, закључио је Слободан Самарџић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 17. 2. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар