Волфганг Петрич: Признаћете Косово корак по корак

Треба уважити реалност – завршетак дијалога о нормализацији односа за САД значи дипломатско признавање Косова, тврди бивши изасланик ЕУ за Косово и високи представник за БиХ

Волфганг Петрич (Извор: Покрет за одбрану КиМ)

Бивши изасланик Европске уније за Косово и високи представник за БиХ Волфганг Петрич каже да је сигуран да ће нормализација односа Београда и Приштине на крају подразумевати неку врсту српског признања Косова, преноси Тањуг.

Петрич је коментарисао недавно писмо председника САД Џоа Бајдена председнику Србије Александру Вучићу поводом Дана државности и оценио то писмо као “почетак званичне комуникације између Бајдена, као председника САД, и Вучића.”

“Већи део писма говори позитивно о односима две земље. Међутим, Бајден је желео да овим писмом још једном пошаље поруку да су САД уз земље које су већ признале Косово”, рекао је Петрич за РСЕ.

Он је додао да “треба уважити реалност и да завршетак дијалога о нормализацији односа, што је кључна реч, за САД значи дипломатско признавање Косова.”

“То је корак даље у језику у односу на речник који користи ЕУ као посредник у дијалогу”, додао је Петрич.

Београд сматра да признавање Косова није део процеса нормализације, док је став САД другачији, додаје Петрич.

“Сада је кључно питање да ли је ЕУ као посредник у дијалогу спремна да направи искорак. Када Косово након избора формира преговарачки тим треба наставити корак по корак. То ће бити дуг пут, прави маратон и у том дијалогу треба приближити позиције Београда и Приштине. То је једини прагматични пут напред”, оценио је бивши изасланик ЕУ.

Петрич верује да ће признавање Косова бити услов Србији за улазак у ЕУ.

“Признање Косова није вредност сама по себи. Оно ће имати смисла само ако односи – економски, између обичних људи и сви остали – буду постављени на новој основи. Међутим, то није реално остварити у догледно време. Потребни су потези попут укључивања балканских земаља у европске програме. У природи ЕУ је процес. САД истичу да су фокусиране на акцију, а ЕУ на процес. На крају је потребан и један и други приступ, али све док се не назире коначно решење неопходан је приступ корак по корак”, рекао је, између осталог, Петрич.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану КиМ, 13. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Супер,значи нема ништа од ЕУ.

    12
    1

Оставите коментар