Белгија: Грађани преоптерећени информацијама о корони

Од планираног повећања буџета за здравство од 1,2 милијарде евра, 200 милиона ће бити издвојено само за област менталног здравља становника Белгије

Барикада у Мускрону постављена да онемогући ненужна путовања између Белгије и Француске, март 2020. (Фото: Викимедија)

Белгијски психијатри и психолози упозоравају да је у земљи дошло до експлозије исцрпљености проузроковане неравнотежама које су пандемија и мере за њено заустављање унеле у свакодневне животе грађана.

Белгијска франкофона телевизија РТБФ извештава о „феномену исцрпљености“ који је експлодирао у свим старосним групама, поготово међу младима, а који је изазван губитком друштвених веза и општим осећањем несигурности када је будућност у питању, преноси Танјуг.

Психолози упозоравају да је у Белгији постало немогуће одговорити на све позиве људи који траже психолошку помоћ.

„Пораст случајева исцрпљености због пандемије ковида 19 је очигледан и делује на неколико нивоа. Неки пацијенти су у тзв. професионалном сагоревању, јер су нови услови рада на даљину донели дуже радно време или чак избрисали границе између професионалног и приватног живота“, наводи психолог Гералд Маес.

Психолози упозоравају и на чињеницу да су тренуци опуштања практично нестали одвајањем појединаца од културних догађаја, спортских активности, путовања, породичних и пријатељских дружења.

„Уобичајени извори равнотеже су нестали, што доводи до екстремног замора. Унутрашња батерија људи остала је без енергије, а постало је немогуће пронађи средства за пуњење”, наводи се у анализи РТБФ.

Додаје се да је становништво преоптерећено информацијама везаним за ковид-19 које више „не може да сортира“, а да је посебно забрињавајућа ситуација менталног здравља код деце и адолесцената при чему се констатује пораст депресија, анорексија, анксиозности и опасности од покушаја самоубистава.

Националне власти Белгије констатују да је пандемија 2020. године имала катастрофалан ефекат на све аспекте благостања становништва, укључујући здравство или социјалне односе, са посебним негативним последицама по белгијску економију.

Од планираног повећања буџета за здравство од 1,2 милијарде евра, 200 милиона ће бити издвојено само за област менталног здравља становника Белгије.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 15. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар