САД: Џозеф Бајден зауставио поступак против Вичета и Тик-Тока

Амерички председник Бајден зауставио правни поступак против кинеских апликација ТикТок-а и WеChat-а, којим је претходна администрација желела да забрани њихов рад

Фото: Chesnot/Getty images

Бивши председник Доналд Трамп је обе апликације сматрао претњом за националну безбедност. Кинеске компаније су одмах предузеле правне мере против могућих забрана, а нова администрација ће преиспитати да ли апликације заиста представљају претњу.

Кинеске апликације ће сада моћи нормално да се користе у САД-у док се, према правним документима, ново особље не „упозна са проблемима у овом случају“, наводи BBC.

Око милијарду људи широм света користи WеChat, али само два одсто тих корисника је из САД-а, док је ТикТок далеко популарнији и има око 100 милиона америчких корисника.

Власник ТикТок-а, кинески БајтДенс (ByteDance) већ је био у процесу постизања споразума са Ораклом (Oracle) и Волмартом (Wallmart), према којем би амерички део пословања ове апликације био претворен у независну целину којом би руководиле америчке компаније како би се избегла могућа забрана.

Међутим, сада тај споразум можда неће бити неопходан, уколико се Бајденова администрација одлучи за блажи приступ према кинеским компанијама.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 16. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар