Ана Брнабић: Верујем да ће се забрана вештачкe оплодњe истополним паровима решити по европским стандардима

Као председница Владе верујем у надлежне институције да ће се тиме бавити и да ће се то решити у складу са законом и свим стандардима једне европске земље, рекла Ана Брнабић

Ана Брнабић (Фото: Танјуг/Ана Радовановић)

Премијерка Србије коментарисала је упозорење Савета Европе због тога што је истополним паровима у Србији онемогућена вештачка оплодња. Наиме, Министарство здравља 2019. године увело је забрану вештачке оплодње за било кога ко има историјат хомосексуалних односа у претходних пет година.

„Колико знам ако се не варам, то је тема која је стара више од годину дана и мислим да је ту Повереница за заштиту равноправности покренула неки поступак, знам да је Министарство здравља реаговало али даље од тога не знам, зато што су надлежне институције радиле свој посао, тако да бих морала да проверим… Као председница Владе верујем у надлежне институције да ће се тиме бавити и да ће се то решити у складу са законом и свим стандардима једне европске земље“, рекла је Брнабић.

Вечерње новости: Србија добија закон о истополним партнерствима

Да је истополним паровима у Србији забрањена вештачка оплодња што практично значи да они не могу да имају децу, осим ако не оду у иностранство ради неопходне медицинске процедуре, упозорио је Савет Европе у извештају о заштити ЛГБТИ популације који је јуче представљен пред комитетом Конгреса локалних и регионалних власти.

„Министарство здравља Србије је увело забрану у августу 2019. на вештачку оплодњу за било кога ко има историјат хомосексуалних односа у претходних пет година“, каже се у извештају који се позива на организацију ILGA-Europe.

Извештај под називом „Заштита ЛГБТИ популације у контексту растућег говора мржње и дискриминације: Улога локалних и регионалних власти“ је представљен на седници Комитета за текуће послове Конгреса локалних и регионалних власти.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 11. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Да прво видимо да ли желимо у ЕУ,па тек онда да законе усклађујемо са њиховим

    11

Оставите коментар