Црна Гора: Истрага о тајној служби због прислушкивања и паљења докумената

Недељу дана пошто је Специјално државно тужилаштво доставило кривичну пријаву о ‘тајном одреду’ унутар Агенције за националну безбедност, црногорски парламент доноси одлуку о укидању СДТ

Извор: Српске новине ЦГ

По налогу црногорске специјалне тужитељке Стојанке Радовић почела су саслушања службеника Агенције за националну безбедност, за које постоје индиције да су у тајној служби мимо законских овлашћења пратили и прислушкивали грађане, а потом спаљивали незаконита документа.

Извор Вијести из врха Управе полиције Црне Горе потврдио је да су до сада у својству грађана саслушани смењени начелници сектора Агенције за националну безбедност (АНБ) Данило Грозданић и Лука Булатовић.

Они су, према истим информацијама, током испитивања у полицији негирали да су радили мимо правила службе.

На листи Специјалног државног тужилаштва (СДТ) налазе се имена свих начелника сектора тајне службе, које је нови в. д. директора Дејан Вукшић од именовања сменио, а потом прошлог четвртка СДТ-у доставио обимну кривичну пријаву са детаљима и доказима о тајном одреду унутар Службе.

У наредним данима заказана су саслушања смењених начелника – Мирка Миловића, Милоша Вујисића, Снежане Зарубице, Сандре Самарџић, Дејана Томовића, Бојана Вукчевића, Илије Живановића…

Осим њих, на листи СДТ-а нашла су се имена још десетак службеника тајне службе за које је Вукшић доставио доказе да би могли имати везе са тајним праћењем и прислушкивањем…

Специјално државно тужилаштво почетком прошле седмице формирало је предмет и у току је извиђај поводом навода првог човека тајне службе да су поједини припадници АНБ-а незаконито прислушкивали и пратили грађане, а потом уништили документацију о томе.

(РТС, 2. 2. 2021)

Скупштина Црне Горе постигла договор: Укида се СДТ, формира се Тужилаштво за организовани криминал и корупцију

Клубови партија, њих пет, које чине парламентарну већину договорили су формирање Тужилаштва за организовани криминал и корупцију!

То значи да ће се усвојити нови Закон који ће укинути Специјално државно тужилаштво, а на снагу ће ступити нова институција Тужилаштва за организовани криминал и корупцију.

Усвајањем оваквог предлога који је усаглашен међу свим члановима скупштинске већине специјални тужилац Миливоје Катнић ће бити смијењен, јер се укида институт СДТ-а.

Такође, договорено је и рјешење за функционисање Тужилачког савјета, о чему ће бити ријечи на једној о на некој од наредних сједница.

Подсјетимо, Специјално државно тужилаштво формирано је 2015. године, на чијем челу се од настанка налази Миливоје Катнић.

Ово Тужилаштво није остварило запажене резултате у борби против организованог криминала и корупције, а углавном је претходних година служило за обрачунавање са опозицијом и политичким неистомишљеницима ДПС-а. Катнић је препознат у јавности по суђењу за “државни удар”.

(ИН4С, 2. 2. 2021)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар