Ана Брнабић: Признање Косова никада није било услов за улазак у ЕУ

Премијерка тврди да признање тзв. Косова никад није било услов за бржи улазак Србије у ЕУ, као и да решење питања КиМ није временски орочено

Ана Брнабић (Фото: Танјуг)

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да никада није била на столу понуда за бржи улазак Србије у ЕУ уз услов да призна независност Косова и истакла да Србија није срећна због успостављања дипломатских односа Израела и Косова.

Одговарајући на питање ТВ Прва она је рекла да такав понуда никада није била на столу „да она зна”.

„Европа зна да председник Александар Вучић, ни Влада чија је окосница СНС, не би прихватили такву понуду ‘или ово или оно’“, рекла је Брнабић.

Премијерка је додала и да решење питања КиМ није временски орочено на 2021. годину.

„Никада нисам чула да очекују решење 2021. године. Свакако да Европа очекује споразум о нормализацији односа Београда и Приштине пре приступања Србије Европској унији”, рекла је он.

Додала је да ће се тек видети детаљи шта би могао да значи такав споразум о нормализацији.

„Европска унија не жели је да увози нове проблеме, у том смислу је тај споразум. Мислим да Европа не може прејудицирати решење зато што је статусно неутрална, а пет чланица ЕУ не признаје једнострано проглашену независност Косова”, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да Србија није срећна због успостављања дипломатских односа између тзв. Косова и Израела, и подсетила да није била жеља наше земље да се то нађе у Вашингтонском споразуму.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар