Мјанмар: Војска распоредила снаге око владиних установа

Пошто је у пучу преузела власт, војна хунта у Мјанмару сменила је 24 министра и заменика и именовала 11 нових министара

Мјанмарска војска блокира прилаз згради Парламента у Нејпјиду, 2. 2. 2021. (Фото: АП фото)

Око зграда у којима се налазе владине институције и друге важне установе у Мјанмару војска је ради њихове заштите распоредила трупе са оклопним возилима, преноси Тас позивајући се на јапанске медије.

Војска Мјанмара привела је неколико стотина људи, укључујући лидере и активисте владајуће странке Националне лиге за демократију, међу којима су и председник Вин Мјинт и премијерка Аунг Сан Су Ћи.

Сви посланици Националне лиге за демократију стављени су у притвор у престоници Нејпјиду. Многи чланови породица лидера владајуће странке такође су стављени у притвор, а Аунг Сан Су Ћи се налази у кућном затвору.

Војска Мјанмара најавила је у понедељак смену 11 чланова кабинета повезаних са Националном лигом за демократију и прогласила ванредно стање на годину дана, наводећи преваре на изборима као разлог.

Барикада недалеко од зграде Парламента, 2. 2. 2021. (Фото: АП)

Национална лига за демократију је победила на изборима одржаним у новембру, а 1. фебруара је требало да почне да формира своју владу.

(РТС, 2. 2. 2021)

Војна хунта у Мјанмару сменила 24 министра и заменика

Пошто је у пучу преузела власт, војна хунта у Мјанмару сменила је 24 министра и заменика и именовала 11 нових министара.

Саопштење о смени министара и заменика пренела је војна телевизија Мјавадеј.

Именовани су нови министри финансија, здравља, информација, спољних послова, одбране, граница и унутрашњих послова, пренео је Ројтерс.

Мјанмар: Војска преузела власт

Војска Мјанмара прогласила је рано јутрос ванредно стање, преузела власт у држави и потврдила да је спровела хапшења високих владиних функционера, као одговор на наводну превару за коју тврде да је спроведена током прошлогодишњих општих избора.

Власт је преузео врховни командант оружаних снага генерал Мин Аунг Хлаинг.

Потез војних власти наишао је на осуду широм света.

Су Ћи позвала је грађане да изађу на протесте.

(РТС, 1. 2. 2021)

Џозеф Бајден запретио санкцијама Мјанмару због војног удара

Председник САД Џозеф Бајден запретио је да ће увести нове санкције Мјанмару након што је војска извршила државни удар и ухапсила највише званичнике владе.

Бајден је навео да су преузимање власти од стране војске, хапшење премијерке Аунг Сан Су Ћи и других званичника, и проглашење ванредног стања „директан напад на транзицију Мјанмара ка демократији и владавини права”, наводи Асошијетед прес.

Џозеф Бајден у Овалној канцеларији, 28. 1. 2021. (Фото: Еван Вучи/АП Фото)

„У демократији сила никада не треба да тежи да надвлада вољу народа или да покуша да поништи исход веродостојних избора. Народ Мјанмара је готово десет година радио на успостављању избора, цивилне владе и мирног преноса власти. Тај напредак треба поштовати”, казао је Бајден.

Подсетио је да су САД укинуле санкције Мјанмару после увођења демократије у тој земљи, али је додао да неће оклевати да их поново уведу.

„Поништавање напретка ће захтевати хитну процену наших закона о санкцијама која ће бити праћена адекватном акцијом. САД ће бранити демократију свуда где је нападнута”, додао је Бајден.

Мјанмар, познат и као Бурма, деценијама је била својеврстан амерички пројекат промоције демократије, иако је недавно било озбиљне забринутости због скретања те државе у ауторитаризам.

Војска је рано јутрос преузела власт након хапшења Аунг Сан Су Ћи и других демократски изабраних лидера.

Војска, која је данас прогласила једногодишње ванредно стање, патролира улицама, а тренутно је на снази ноћни полицијски час, наводи Би-Би-Си, а преноси Бета.

Мјанмаром је војска владала до 2011. године када су спроведене демократске реформе које је предводила Аунг Сан Су Ћи.

(Политика, 1. 2. 2021)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар