Југослав Кипријановић: Дигитална Студеница

Постоји могућност да се поседовањем каталога Дигитална Студеница исте пројекције у три димензије активирате помоћу апликације на телефону, где год се налазите

Богородичина црква у Студеници

Још пре три године покренут је пројекат под називом Дигитална Студеница. Реч је о изузетном подухвату манастирског братства, предвођеног архимандритом Тихоном (Ракићевићем) и стручњака из области информационих технологија.

Још децембра 2019. цео пројекат представљен је и изложбом у галерији САНУ у Београду, али је изложба, на жалост, склоњена пре времена због проглашења пандемије.

Коришћењем апликације Holograd, коју је израдио LiveViewStudio, манастир Студеница, задужбина Стефана Немање и Светог Саве из 12. века, оживљава се у три димензије уз помоћ холограмске виртуелне реалности.

Сваки посетилац манастира који преузме апликацију, може у манастирској трпезарији Светог Саве да активира холограмске пројекције Богородичине цркве и Краљеве цркве и из ентеријера и екстеријера или да види и чује холограмску пројекцију Светог Саве.

Тродимензионални приказ Богородичине цркве манастира Студеница

Такође, постоји и могућност да се поседовањем каталога Дигитална Студеница исте пројекције у три димензије активирате помоћу апликације на телефону, где год се налазите. Ово посебно може бити корисно за вероучитеље и децу која похађају часове веронауке у основним и средњим школама.

Манастир Студеница, назива се и Мајком свих српских цркава. У 12. веку подигли су је заједно Родоначелник светородне лозе Немањића, Стефан Немања, потоњи Свети Симеон Мироточиви, и његов син, архимандрит Сава, потоњи први Архиепископ и Просветитељ српски, Свети Сава.

У то време у Студеници је подигнута и прва болница у средњовековној Србији. Овај податак значајан је из више разлога од којих је први да је манастир, тј. Црква уопште, место где се лечи душа, али и тело, и да се првенствено за душу треба старати, али и тело не заборављати.

У овом времену када су наши лекари на измаку снага, а болнице пребукиране, помозимо сами себи и једни другима усвајајући и примењујући сазнање да нам је духовно здравље основ телесног здравља, а не обрнуто.

Ако тако будемо чинили, схватићемо и то зашто је Студеница увек савремена и свевремена.

Опрема: Стање ствари

(iFam News – Србија, 21. 1. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар