Мирослав Здравковић: Еманципација жена, пушење и раст становништва

Aко су нам жене најслободније да пуше, да пију, у чему је то Србија, за НВО и аутошовинисте, затуцано и заостало друштво?

Фото: Гети

Да би се видела очигледна веза између женског пушења цигарета и раста становништва довољно је упоредити две слике:

Удео пушача међу женама

 

Годишњи раст становништва 2015.

Очигледно је да подручја у Африци и Азији која имају најбржи раст становништва имају и најмањи удео жена које пуше.

Ужасавам се и осећам се мучно када видим НВО плаћене на промовишу права жена, указујући на њихову угроженост у задртом, традиционалном српском друштву. Имамо и аутошовиниста који то уживају да чине и без новца.

Да треба указивати на угрожена права и слабости жена није спорно, то се мора чинити. Спорно је повезивање њиховог лошег положаја са традиционалним друштвом.

Србија није традиционално, патријархално, друштво од средине 50-тих година прошлог века када је извршена велика сеоба из сеоских подручја у индустријске центре. Отваране су, плански, текстилне фабрике да би се запослиле жене, а у њима су измишљене „пуш паузе“ па су жене које не пуше схватиле да оне друге имају више пауза од њих, па је тако и женско пушење постало масовна појава.

Дакле, тврдим да су жене у Србији међу највише еманципованим женама у свету, ослобођене окова религије, морала, свега што их потчињава и подређује мушкарцима.
Ако бисмо узели као индикатор еманципације однос њиховог удела према уделу пушача код мушкараца добијамо резултат из приложене табеле.

Однос мушкараца према женама који пуше
1 Sweden 0,98
2 Norway 1,01
3 Austria 1,02
4 Ireland 1,02
5 Denmark 1,07
6 United Kingdom 1,08
7 Netherlands 1,10
8 Serbia 1,10
9 Chile 1,11
10 Iceland 1,13

Шведска је у 2015. била једина земља у свету у којој су жене више пушиле од мушкараца. Следе Норвешка, Аустрија, Ирска, Данска, Уједињено Краљевство и Холандија. Да ли је ово списак земаља са највећим женским правима? Мислим да јесте. Србија дели седмо место са Холандијом у овом показатељу, Енглези незнатно више релативно пуше у односу на Србе, и у заједничком односу према женама (показатељ додати у посту о сличностима Срба са Енглезима).

И ако су нам жене најслободније да пуше, да пију, у чему је то Србија, за НВО и аутошовинисте, затуцано и заостало друштво?

Српкиње су вицешампионке у свету према уделу оних које пуше. То је чинило 39,7% одраслих жена и само су Кирибати имали већи удео – 40,9%.

Када се израчуна просек за мушкарце и жене, под претпоставком њиховог истог броја, долазимо на треће место у свету према уделу пушача, након Кирибата и Грчке, а испред Русије.

Ово није ни мало добар показатељ.

Незгодну последицу еманципације представља ниска стопа фертилитета у западном и развијеном свету. Ми нисмо ни западни, ни развијени, али нам жене јесу еманциповане.
Када се ставе у однос удели пушача и раста становништва долазимо до негативне, али слабе, корелације ове две појаве: што је већи удео пушача, мањи је раст становништва. За мушкарце је он -0,201, за жене већ значајнијих -0,478, у просеку је -0,421. Ипак, није довољно висок и може да објасни тек једну четвртину од раста становништва као последице забрањеног приступа женама да пуше цигарете. Ова негативна корелација би била много значајнија да постоје подаци за 69 земаља о уделу пушача и пушачица, јер се ради о земљама са изузетно високим растом становништва и вероватно ниским уделом жена које пуше. Изузетке могу да представљају Црна Гора и С. Македонија међу њима.

Постоји позитивна, али веома слаба (+0,228) корелација између раста становништва и раста односа удела мушкараца према женама које пуше. Додавање ових 69 земаља би повећало позитивну корелацију.

Табела: Мирослав Здравковић/кликните за увећану верзијуCategories: Не само о економији

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Za neverovati sta coveku padne na pamet da pise.

  4
  10
 2. Пушење је наметнуто као симбол еманципације жене још тридесетих година прошлог века. Овим мотивом је прожета рана кинематографија посредством дуванског лобија и њеног најватренијег заступника, иначе рођака Зигмунд Фројда, Едвард Луис Бернајс (Edward Louis Bernays). О самој кампањи која се зове „Torches of Freedom“, или бакље слободе можете прочитати на википедији. Иначе ово је исти човек који је водио медијске капање у корист UFCO против демократски изабраних влада у централној Америци и непосредно спроводио интересе корпоративне америке широм планете. О перфидним методама рада можете прочитати више у књизи „The father of spin“.

  До у којој мери је ова наметнута култура утицала на нас, и да ли је уопште, препуштам да пресуде наши психолози/социолози и друга стручна лица. Еманципацијом до профита…

  5
  1
 3. Ako gledamo slike Srba muskaraca od ranije, svi visoki tanki, svi nema veze godiste imaju zdravu kosu. Danas dosta mladica celavo, punacko, mozda od dima zenskih cigareta.

Оставите коментар