Александар Вучић најавио економске мере од 2,5 милијарде евра и новац за све пунолетне грађане Србије

Председник Србије рекао да ће сви грађани моћи да се пријаве за 30 евра у мају, за исто толико у новембру, а пензионери ће поред тих 60 евра добити још 50

Александар Вучић (Фото: Бета)

Председник Србије Александар Вучић најавио је реализацију пакета економских мера вредног 2,5 милијарде евра, међу којима су новчана давања за све пунолетне грађане и минималне зараде за привреду.

Вучић је на Радио-Телевизији Србије (РТС) казао да ће сви грађани моћи да се пријаве за 30 евра у мају, за исто толико у новембру, а пензионери ће поред тих 60 евра добити још 50.

Рекао да је да ће микро, мала и средња предузећа добити три пута по 50 одсто износа минималне зараде и додао да постоји дилема да ли исту меру применити и за велика предузећа.

Навео је да ће тај новац почети да се исплаћује 1. априла, преноси Бета.

Вучић је најавио да ће сектору превозника у шест наврата бити уплаћено по 600 евра за сваки аутобус ;“да могу да опстану, да сачувају свој капитал”.

Александар Вучић: Ускоро други пакет помоћи, не питајте одакле паре

Најавио је да ће држава „проширити гарантну схему” за још 500 милиона евра, како би се очувала ликвидност привредног сектора.

На питање одакле новац за те мере, Вучић је одговорио да су то „српске паре, из српске касе, из озбиљне српске државе”.

Нагласио је да због тог економског пакета држава неће имати проблеме и додао да јавни дуг Србије неће прећи 61 одсто.

„Држимо све под контролом, деци нећемо остављати дугове, а све зависи од нашег раста”, рекао је он.

О споменику Стефану Немањи и односима с Црном Гором

Председник Србије Александар Вучић позвао је грађане да после сутрашњег откривања споменика Стефану Немањи у центру Београда, дођу и „виде како Немања предивно изгледа с мачем у руци којим је правио Србију”.

Претходно су поједине опозиционе странке и низ личности упозорили да се постављени споменик разликује од решења које је победило на конкурсу, пошто у коначној верзији Стефан Немања у руци држи мач, а не крст који је, како су навели, сметао арапским инвеститорима пројекта Београд на води.

Упитан за изјаву председника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића да српску премијерку Ану Брнабић „има ко да дочека” у Подгорици, Вучић је рекао да је циљ Србије да има добре односе са Црном Гором, а да остало неће да коментарише.

„Није Србија протеривала њиховог амбасадора, већ су они протерали нашег зато што је хвалио Мојковачку битку и одлуку Велике народне скупштине у Подгорици 1918. године. Црна Гора је нама једна од најближих земаља и ту нема филозофије, а да ли некад морамо и да прогутамо свашта, то нам је посао”, казао је Вучић за Радио телевизију Србије (РТС).

Вакцинисано око 320.000 грађана – у току je рат за сваку вакцину

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је до 319.504 грађана вакцинисано против корона вируса.

Наводећи да је поносан на тај резултат, Вучић је казао да је суштински тренутно само Велика Британије испред Србије по броју вакцинисаних у Европи.

Додао је да је Србија до сад уговорила набавку 6,5 милиона вакцина али да је проблем у томе што како је рекао, вакцина тренутно нема.

„Јуче је стигло 10.000 Фајзерових вакцина, нећу да говорим одакле јер би те људе довео у тешку ситуацију. Кинези имају веће пријатеље од нас а само смо ми добили милион доза. Покушавамо да набавимо и АстраЗенеку и додатне количине Фајзерове вакцине а у наредних шест дана очекујем до 50.000 доза руске вакцине”, казао је Вучић за Радио телевизију Србије (РТС).

Долазак руске вакцине Спутњик Ве у Србију (Фото: Танјуг/С.А.)

Оценио је да је у току „прави рат” светских влада за набавку вакцина.

„Џабе што смо платили и уговорили, свет је ударио у ледени брег као Титаник и најбогатији су кренули да спасавају себе а нас мале, на Западном Балкану, ви се удавите са Титаником. Ово је рат за животе људи али и будућност сваке земље”, казао је председник Србије.

Додао је да је држава данас ушла у процедуру набавке лекова против вируса корона.

„Немачка је наручила за 400 милиона евра, а ја сам рекао Ани (Брнабић) и Златибору (Лончару) да наручимо за 40 милиона. Бићемо ту бржи од свих осталих, Немци ће набавити до априла, ми ћемо до маја”, казао је Вучић, преноси Бета.

Додао је да грађани који су примили прву дозу могу да буду сигурни да ће бити ревакцинисани, чак и ако како је рекао, дође до застоја у вакцинацији.

„Сви ће добити ревакцину, људи у Србији могу да буду сигурни да ће државно руководство на најбржи и најбољи могући начин набавити вакцине јер имамо много пријатеља у свету. Данас смо причали са Чен Бо, буквално сам молио и знајући председника Сија, верујем да ћемо пре маја или јуна, добити значајне количине вакцине, а можда већ у фебруару буде изненађења”, рекао је Вучић.

„Размишљам о вакцини, али чекам да дођем на ред”

Председник Србије Александар Вучић рекао је да би се вакцинисао кинеском вакцином, али да жели да буде уз свој народ и чека да дође на ред.

Он је за РТС рекао да још размишља шта да учини, јер ако у првом таласу 10 до 12 одсто пунолетних грађана прими вакцину не би имало смисла да прима он, а да остали људи нису.

„Још увек размишљам о том питању”, казао је Вучић и напоменуо да му се до сада само мајка вакцинисала кинеском вакцином.

Он је истакао да жели да буде са својим народом и са онима који чекају да дођу на ред, и да то није никакав проблем.

„Не желим да имам више права или било какву привилегију, што не значи да су вакцинисани имали привилегију. Али ја морам о томе да бринем”, нагласио је Вучић.

Он је напоменуо да је на почетку требало показати на свом примеру да треба да приме вакцину.

„Данас људи знају да су вакцине одличне, да смо велики посао урадили, сад морате да покажете да сте уз свој народ и да ћете увек бити са њим”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ако даје по 30€, значи узима по 100!

    1
    1

Оставите коментар