НоваС: Фирма Игора Брнабића за две године склопила послове са ЕПС-ом вредне милијарду динара

У извештају се наводи да је са ЕПС-ом уговор склопио конзорцијум чији су чланови Асеко и државна предузећа Телеком Србија и МТС системи и интеграције

Игор Брнабић (Фото: Снимак екрана/Инсајдер/НоваС)

Електропривреда Србије само у последње две године је на тендерима доделила послове вредне преко милијарду динара фирми Асеко, у којој је донедавно директорску функцију обављао Игор Брнабић, брат премијерке Србије. То је утврдила Државна ревизорска институција током контроле пословања овог државног предузећа.

Подсетимо, огранак пољске фирме Asseci SEE у Београду до скора је водио брат премијерке Ане Брнабић, али је након притиска јавности и написа о пословању те фирме одлучио да поднесе оставку.

„Ја нисам тема целе те кампање. Асеко није тема целе те кампање. Тема те кампање је Ана Брнабић. Мени је доста тога да ја будем ту нека колатерална штета“, навео је недавно за Инсајдер Игор Брнабић.

У Извештају ДРИ наводи се да је јавно предузеће Електропривреда Србије није поступало у складу са Законом о јавним набавкама у 2018. и 2019. години приликом планирања, спровођења поступака и извештавања о јавним набавкама чија процењена вредност износи 43,38 милијарде динара.

У поменутом документу се наводи да је компанија Асеко, док је брат премијерке био на њеном челу, са Електропривредом Србије (ЕПС), чији је директор Милорад Грчић, током 2019. и 2020. године склопио уговоре у вредности од преко једне милијарде динара без ПДВ(1,346,432,316).

Који уговори су потписани

У извештају се наводи да је са ЕПС-ом уговор склопио конзорцијум чији су чланови Асеко и државна предузећа Телеком Србија и МТС системи и интеграције.

У питању је услуга, како се прецизно у извештају ДРИ наводи, која се односила на „развој и имплементацију софтверских сервиса и модула који омогућавају систематско праћење СЛА уговора као и праћење радних налога у процесу одржавања EEO на 110 kV, 35 kV, 20/10 kV i 0,4 kV“.

Уговор је закључен 11. фебруара 2019. године, а укупна вредност посла, без ПДВ-а , износи 767,840,000 динара.

Поменутог месеца, 28.02.2019, Асеко, заједно са фирмом “Spark Analytics“ д.о.о., склапа још један уговор са ЕПС-ом, који се односио на “имплементацију система за оптимизацију наплате потраживања и сегментацију тржишта”. Вредност посла износила је 149,712,000 динара без ПДВ.

Фото: А. Васиљевић

Исте године (07. октобра), наводи се у извештају ДРИ, склопљен је још један уговор. За посао за одржавање и унапређење јединственог система за управљање пословном документацијом конкурисали су понуђачи “Asseco SEE” д.о.о, Београд и “ФАДАТА“ д.о.о., Београд, а вредност посла износила је 229,738,600 без ПДВ.

Три месеца касније, 10. јануара 2020. године ЕПС-у је достављена понуда фирми  “Asseco SEE“ д.о.о., Београд, Телегруп д.о.о., Београд и Асеко Поланд С.А., Пољска, за услугу „Орекл подршка, одржавање лиценци“. Вредност уговора била је 199,141,716 динара без ПДВ.

У поступку ревизије овог уговора, ДРИ наводи да је утврђено како учесник у понуди „Асеко Поланд С.А“ Пољска, није доставио доказ да је измирио доприносе и друге јавне дажбине у складу са прописима државе на чијој територији има седиште, чиме није испунио обавезан услов којим је предвиђено да понуђач мора доказати да је измирио доспеле порезе, доприносе и друге јавне дажбине у складу са прописима Републике Србије или стране државе, када има седиште на њеној територији.

ДРИ у извештају наводи да је Асеко Поланд С.А.“, Пољска у понуди доставио документ у коме  изјављује да је понуђач измирио доприносе и друге јавне дажбине у складу са прописима државе у којој има седиште. Међутим, испоставило се да поменути  документ није оверен, односно понуђач у понуди није навео да се у држави у којој има седиште овај доказ не издаје.

„Имајући у виду наведено, понуда изабраног понуђача садржи битан недостатак, због чега је иста морала бити одбијена као неприхватљива“, стоји, између осталог, у извештају ДРИ.

Подсетимо, поред ЕПС-а, Асеко је у претходним годинама склапао уговоре и са другим државним предузећима и фирмама, међу којима су владина Канцеларија за ИТ, Министарство правде,  Министарство за рад, борачка и социјална питања,  Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство финансија, ПИО фонд…

Како је раније писао наш портал, мултинационална компанија “Асеко” приходовала је у периоду од 1. јануара 2019. до 31. децембра исте године 881 милион пољских злота, од чега 250 милиона из Србије (преко 55 милиона евра), што заправо значи да више од четвртине годишње зараде ове фирме долази из наше земље – 28 одсто.

Мариника Тепић: Намештене набавке

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, изјавила је данас да је извештај државног ревизора потврдио да је ЕПС склапао противзаконите уговоре и да је директор те компаније незаконито на њеном челу.

Извештај Државне ревизорске институције о пословању ЕПС-а, који се односи на јавне набавке и уговоре са физичким лицима, је, према њеним речима, потврдио да је током 2018. и 2019. године Милорад Грчић континуирано кршио закон.

„Ревизор је потврдио да је од 97 уговора у чак 82 случаја реч о само једном понуђачу. То значи да су услови за те јавне набавке биле намештене или да се Милорад Грчић потрудио да отера од ЕПС-а све друге понуђаче. Последњи је моменат да тужилаштво почне да реагује“, навела је она.

Војислав Милованчевић

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 22. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар