Данас: Вучићеви подаци о зарадама мртво слово на папиру

Неупоредиво је на начин, како је Вучић то учинио, сагледавати висину примања грађани Србије у односу на суседе у региону, упозорио економиста Милан Ковачевић

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Тврдња Александра Вучића да све друге земље у региону имају ниже просечне плате од Србије не одговара чињеничном стању а стручна јавност наводи да статистика коју председник износи истовремено не значи да је стандард становништва на задовољавајућем нивоу.

Наиме, председник Вучић је гостујући на Хепи телевизији изјавио да је у протеклих седам година просечна плата у Србији порасла за 180 евра, најавивши да ће у марту ове године достићи месечни ниво од 535 евра.

„Пре седам година плата је била 329 евра, а у Црној Гори 510 евра. Ми данас имамо просечну плату 511 евра, у Црној Гори је око 509 евра, а сви остали у региону имају значајно испод“, изјавио је том приликом Вучић.

РСЗ: Просечна октобарска плата нешто виша од 60.000 динара

Међутим, поставља се питање на који то регион мисли председник Вучић. Када се говори о платама Србија се углавном упоређује са државама насталим на простору бивше Југославије, Албанијом, Румунијом и Бугарском.

Ако се тај регион узме у обзир, подаци показују да су плате веће од оних у Србији у Словенији (1.181 евро), Хрватској (890 евра), Румунији (659 евра), Бугарској (550 евра) али и у Црној Гори где просечна зарада не износи 509 евра како каже Вучић већ је 525 евра на месечном нивоу.

Плате ниже од оних у Србији јесу у Босни и Херцеговини (490 евра), Северној Македонији (454 евра) и Албанији (390 евра).

Такође, показује се да није исправан ни председников податак о висини плате у Црној Гори 2013. године јер она тада није била 510 евра како је изнео већ су просечни нето приходи запослених у тој земљи били на месечном нивоу од 486 евра.

Такође, ако погледамо ко има највиши раст плата међу земљама несталима на простору бивше Југославије у последњих годину дана статистика показује да ни ту Србија није на месту број један Највише је порасла просечна плата у Словенији, за 58,35 евра.

Истини за вољу Србија је у том сегменту на другом месту за 44,19 евра, Македонија на трећем (36,31), затим следи Хрватска (18,41), Босна и Херцеговина (14,26), Црна Гора (осам евра).

Економиста Милан Р. Ковачевић каже за Данас да статистички подаци, сами по себи, које је изнео председник Вучић нису показатељ да се у Србији живи добро и да су зараде на задовољавајућем нивоу.

Милан Р. Ковачевић (Извор: Политика)

„Треба подсетити на чињеницу да велики број грађана Србије зарађује знатно ниже од просечне плате коју је користио упоређујући се за земљама региона и њеним растом у протеклом периоду. Неупоредиво је на начин, како је он то учинио, сагледавати висину примања грађани Србије у односу на суседе у региону с обзиром да је ниво куповне моћи у њима веома различит. И оно што је такође веома важно рећи је и то да је сасвим нормално да износ плата расте. Међутим, истовремено расту и основни трошкови живота. Ако посматрамо тај сегмент онда можемо да констатујемо да раст плата у Србији истовремено не значи, ма какав он био, да се у њој добро живи. Непристојно је на такав начин сагледавати животни стандард грађана. Што се тиче прогноза председника о износу мартовске плате и то је непристојно. Треба сачекати и видети колика ће бити мартовска плата и да ли ће и за колико бити већа а не унапред најављивати нешто што још увек није остварено“, сматра наш саговорник.

Економски аналитичар Бранко Павловић каже за Данас да је „тужно што председник Вучић пореди ниво плата у Србији са земљама са економским положајем попут Црне Горе и сличних држава“.

„Разумем да политичар на власти сматра да треба да се хвали одређеним постигнутим резултатима. Међутим ако се то већ ради онда треба бити поштен и рећи да у Србији најмање две трећине становништва има ниво примања испод нивоа о коме је председник Вучић говорио, односно има примања нижа од износа просечне зараде у нашој земљи. То је свакако нешто што је веома проблематично јер је јасан показатељ ниског стандарда живота највећег броја грађана“, закључује Павловић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 18. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Како „који то регион“? Па Мали Шенген!
  Без ЦГ, додуше. Значи – све мањи и мање од тога.
  То је нама наша борба дала…

 2. Данас: Вучићеви подаци о зарадама мртво слово на папиру
  ++++
  Ј*беш податке, да видимо шта је живот, и како се стиже до “ зараде “

  Друг клемпа прима 7 плата
  https://srbin.info/politika/aleksandar-martinovic-mesecno-prima-sedam-plata/
  А ево како у зноју лица свог зарађује плату
  https://patriot.rs/videoevo-kako-poslanik-martinovic-pred-praznom-ucionicom-drzi-cas-jednom-u-tri-nedelje-za-platu-od-68-000-dinara/

  Како је то дирљиво, када жена може да помогне свом драгом мужу
  https://vaseljenska.net/2020/05/15/srbija-medju-najkorumpiranijima-u-evropi-muz-nele-kuburovic-samo-u-aprilu-zaradio-3-miliona-evra/#comment-1751

  Ако је и од кума, много је
  https://srbin.info/ekonomija/firme-vucicevog-kuma-dobile-jos-23-miliona-evra-za-cistu-struju/

  А зна и сека да помогне свог батицу, а онда по народној: „ пара на пару иде „
  https://srbin.info/politika/drzava-brnabickinom-bratu-dala-41-milion-evra-samo-od-sps-ruzica-12/
  https://srbin.info/politika/kako-je-zoran-djordjevic-dao-stotine-miliona-bratu-ane-brnabic/

  Сирота: Извршна директорка Телекома има шест послова и плата
  https://www.srbijadanas.net/bogato-izvrsna-direktorka-telekoma-ima-sest-poslova-i-plata/

  Па нека сутра завидљивци кажу да држава не помаже конкретне „ пројекте „
  https://srbin.info/politika/sestri-zorana-babica-13-miliona-za-projekat-kiseljenja-kupusa/

  Лепе паре могу да се зараде и од обичник канцеларијских послића-и у радно време
  https://www.srbijadanas.net/sudija-apelacionog-suda-u-beogradu-zoran-savic-finansirao-izgradnju-13-apartmana-na-kopaoniku/
  и каже да је само радио ( и зарадио ) по ( званичном ) ценовнику за одбачене кривичне пријаве за коруптивна дела https://izmedjusnaijave.rs/постоји-ли-ценовник-за-одбачене-криви/

  Још један, успешни пословни човек, више се и не сећа где ( и шта ) све „ ради „ за мизерних 33.675 еврића
  https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3600203/pohlepni-bajatovic-kurir-otkrio-da-uzima-jos-jednu-platu-od-17-miliona-dinara-mesecno-stavi-u-dzep-ukupno-33-675-evra

  А за тај просек у логору Србија допринос ( и то знатан ) да ли су и: 27866 милионера
  ( са партијским књижицама-или без њих ) али, већина зна одговор на омиљено питање управника логора „ А колики је мој део ? „
  https://srbin.info/drustvo/u-srbiji-27-866-milionera-evo-cime-se-najcesce-bave/

  У просек не улазе примања по основу : продате србске дечице педофилима, и свих оних извора прихода који су у логору Србија настали из добитне комбинације „ политичар-тужилац-полицајац „ која уништава нашу јадну, опљачкану и окупирану отаџбину.
  О трошку, већине нас грађана.
  У логору Србија, где људи умиру од глади, а родитељи своју јадну дечицу лече уз помоћ СМС порука.

  10

Оставите коментар