Међународна федерација новинара: Како писати чланке о ковид вакцинама

„Стање ствари“ доноси кратки водич за извештавање о вакцинама против короне, уз подсећање на бесмртни Баљков афоризам: „Тешко је данас бити новинар! Шта рећи, а не слагати?!“

Фото USA Today

Најскорије одобрење вакцина за ковид-19 широм света сада значи да хиљаде новинара мора да пише о вакцинама и научним истраживањима. Како је публика жељна информација у нади да ће боље разумети вакцине и схватити како да се опоравимо од страшног утицаја кризе изазване пандемијом ковид-19, у циљу информисања грађана о једној тако сложено теми која се стално мења, новинари су често морали да извештавају без икаквог ранијег искуства у науци, логистици и потенцијалним проблемима у процесу вакцинације.

Упоредо са тим, подиже се и талас дезинформација и сензационализма о вакцинама који се мора умањити. Постоји огроман број дезинформација у вези са пандемијом ЦОВИД-19 још од самог почетка, али сада, када у неким деловима света почињу кампање за вакцинацију, дезинформације представљају још већу претња по јавно здравље.

Међународна федерација новинара (ИФЈ) верује да сада више него икада раније новинари улажу додатне напоре како би објаснили и глобални и локални контекст у вези са вакцинама док помно испитују фармацеутске компаније и захтевају транспарентност од влада држава у вези са политикама и програмима вакцинације. Многи од њих раде на томе без претходног стручног знања или смерница о томе како се пишу чланци у вези са здрављем.

Како бисмо помогли новинарима да се суоче са изазовима који им предстоје, ИФЈ је објавио скуп смерница, савета и ресурса који могу помоћи у медијској покривености информација о вакцинама и стратегијама вакцинисања.

Не верујте аутоматски свим подацима

Власти и фармацеутске компаније могу бити у искушењу да објаве неке привлачне податке који могу доста да утичу на људе. Када год је то могуће, новинари морају захтевати сирове податке, морају у причу укључити и детаље о истраживању и појаснити шта јесу вести а шта не. Избегавајте да се ослањате само на изјаве за медије које шаљу компаније или владе.

На пример, када пишу чланак о неком научном раду или фармацеутском испитивању, новинари морају пажљиво да размотре податке, као што је рецимо годиште учесника испитивања и прецизно наведу и обим и број тестираних и временски период студије.

Користите поуздане изворе којима се верује

Од суштинске важности је да користите тачне изворе. Новинари који су искусни у писању чланака о здрављу препоручују Светску здравствену организацију или Европску агенцију за лекове или академске институције или универзитете као неке од извора – погледајте списак у наставку. Треба увек поштовати принципе ИФЈ глобалне повеље новинарске етике.

Покушајте да разумете шта се о вакцинама зна а шта не

Процес развоја вакцине је дуг и комплексан и не престаје одобравањем вакцине. Новинари би требало да прате тренутна истраживања и да се консултују са стручњацима за вакцине како би разумели утицаје потенцијално нових открића као што је трајање имунитета после вакцине, делотворност вакцине, могући споредни ефекти, да ли особа која је вакцинисана може и даље да буде преносилац вируса или не, као и да ли ће вакцине имати ефекта ако вирус мутира.

Детаљно објасните научне речи

Шта значи ако је ефикасност вакцине 95%? Да ли је ефикасност исто што и дејство? Шта је имунитет? Када добијамо имунитет? Шта значи остварити имунитет крда?

На основу онога што кажу здравствени стручњаци, новинари би требало да се потруде да разумеју ова питања да би могли јасно да комуницирају са својом публиком. Ако користите јасне и познате речи и језик, ваша публика ће моћи да разуме информације које им преносите. Погледајте Речник СЗО како бисте у потпуности разумели концепте које треба да објасните у свом извештавању.

Од глобалног до локалног

Веома је важно да разумете и објасните како ће бити спроведен светски процес вакцинације, научних истраживања и одобравања од стране представника власти, али је исто тако важно да то објасните са домаћег становишта. Локална публика највише верује локалним медијима, те ће локални новинари имати кључну улогу у информисању јавност о сајтовима за вакцинисање, о критеријумима прихватљивости вакцине и свим осталим практичним информацијама.

Избегавајте сензационализам и прављење мамаца за кликове

Новинари морају истинито информисати јавност о потенцијалним пропратним ефектима који се могу осетити након вакцинације, избегавајући сензационализам и непотребно стварање страха, нарочито у насловима. Јасно објасните који су могући пропратни ефекти сваке од вакцина и тако ћете подучити јавност и помоћи им ако имају неку задршку.

Сазнајте више о важности вакцина

Вакцине су током људске историје спасле милионе живота па ће тако и вакцине за ЦОВИД-19. Новинари се против дезинформацијама у вези са вакцинама могу борити тако што ће давати бројке и чињенице о ефикасности вакцина и важности коју су имале у окончању пандемија у историји. Схватање и јасно објашњавање о пропратним ефектима вакцине је кључно баш тамо где постоји веће неповерење у вакцине.

Сарађујте!

Од свих савета, овај је најважнији. Сарађујте са осталим новинарима и медијима и учите шта о овоме пишу новинари који у свету покривају здравствене теме. Такмичење међу новинарима само може да погорша ширење дезинформација јер у борби да се буде најбржи и да се објави вест међу првима може лакше доћи до нетачног и сензационалистичког извештавања.

Препоручујемо следеће изворе:

Оригинални текст Водича на енглеском језику можете погледати овде.

Опрема: Стање ствари

(НУНС, 21. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

8 replies

 1. Ne zna se šta je gore – da li tekstovi koje pišu profesionalni novinari ili ostrašćeni ne-novinari!
  Profesionalnim je novinarima najmanje važna istina. Bitno im je samo da smisle što bombastiji i senzacionalističkiji naslov. Naslov je ponekad sasvim suprotan sadržini teksta a često nema nikakve veze sa tekstom ispod. Ko ne veruje neka pogleda teletekst B92 – malo kada naslov i sadržina imaju bilo kakve veze.
  Ostrašćeni ne-novinari sipaju najgore laži da bi dokazali svoje tvrdnje. Kada im se ukaže da je tvrdnja netačna ili nemoguća, ospu paljbu najgorih uvreda na onoga ko se usudio da ospori njihovu izjavu.

  Najgora je kombinacija ostrašćen&profesionalni novinar!
  Takvi se ne služe toliko lažima koliko prećutkivanjem podataka koji tačno osvetljavaju problem.
  Najjednostavniji primer: danima se vrteo podatak da je lekarka posle vakcinacije imala zdravstvene probleme. Prećutkivalo se koliko je osoba vakcinisano i koji deo mase predstavlja ta JEDNA lekarka.
  Da ne govorim o neprekidnom ponavljanju broja umrlih POSLE vakcinacije, pri čemu se prećutkuje da to ne mora značiti da je ijedna smrt bila ZBOG vakcinacije.

  Ko ne zna da piše o istini, sasvim sigurno neće znati da piše ni istinu o koroni.
  Raspoznavanje istine se ne uči. Ili neko raspoznaje istinu – ili ne!
  Odnosi se na sve oblasti života!

  3
  18
 2. @diplomirani..
  Госн’ Дудуче… Уместо минуса даћу вам савет. На овом порталу углавном бораве људи који су у средњој школи имали петице и из математике и из философије (и све између, разуме се), а успут имају и по 30 и кусур година радног стажа. У привреди. Не знам ко вам је, на некој од интернет раскрсница, дао погрешне смернице, или ће пре бити да једноставно не разумете знакове поред пута, али је посве јасно да сте залутали у потрази за правим местом где би сте промаји између ушију пустили на вољу. Неком ко стално пропушта прилике да се препозна у наопакој логици сопствених коментара људски је дати смерницу да са врати три семафора уназад и скрене лево. Џи-пи-ес показује да је тамо је и препун стадион на коме се управо изводи слободан ударац за вас и грлате вам сроднике са дипломама Факултета за ОНО и ДСЗ. Зато пожурите и срећно вам навигавање. Након треће утакмице можда постанете и министар. Дудуци су у моди више него икад.

  18
  5
 3. Свашта. А зашто нису заврнули рукаве (пази сад!) и написали текст, па га онда поделили свим чланицама Међународне федерације новинара. То је брже, једноставније и ефикасније, него да се мучимо едукујући новинара (или „новинаре“) шта и како да пишу. Типичан пример неинвентивности и неефикасности у раду.

  2
  1
 4. @АммА
  Ne znam ko se našao prozvan mojim komentarom.
  Svakako niste osporili ni jednu reč koju sam napisao.
  Da, duduci jesu u modi ali ne oni koji su postali Duduci tokom života. U modi su prirodno talentovani koji su duduci još od rođenja.

  2
  10
 5. ………Новинари који су искусни у писању чланака о здрављу препоручују Светску здравствену организацију или Европску агенцију за лекове или академске институције или универзитете као неке од извора – погледајте списак у наставку.
  ++++
  Погледао сам га.
  Леп списак !
  А право питање гласи: колико оних са тог списка пасе на јаслама чији је газда онај ко је уложио 10 а зарадио ( за сада ) 200 милијарди УСД, или било ким од оних нових 56 милијардера који су паре зарадили на људској несрећи. https://srbin.info/svet/korona-profiteri-volstrit-od-pocetka-pandemije-dobio-56-novih-milijardera/
  А када видим, да на њему нема институција као што су: Стенфорд https://www.youtube.com/watch?v=x0R01hWC8Oc и Принстон https://www.rtv.rs/sr_lat/svet/engdal-gejts-i-dzon-hopkins-planirali-ili-ocekivali-pandemiju_1115275.html много тога је јасније.

  Јасно је, и зашто на овом списку нема ни оних најбољих из струке

  https://www.pravda.rs/2020/11/5/korona-prevara-sok-otkrivanje-svetska-alijansa-lekara-saopstila-ono-sto-vam-niko-nece-reci/

  али зато, само Господ зна, колико има оних који су једну дивну и племениту професију лекара, испоганили својим проституисањем са онима којима служе.

  4
  2
 6. … идем одмах да одштампам Рјечник СЗО, само да овај списак извора, којих ћу од сада искључиво бити читалац, научим напамет.

  Еее где би ми/нам крај био да је НУНС раније био овлашћен да објави него таворисмо ко дудуци овол’ќе године, последњу нарочито? И то дипломирани.

  Патисмо се без струке и без Рјечника ко кукавци сињи.

  Зато НУНС има да истетовирам на левој надланици тако да се, сваки пут кад кренем да погледам на часовник, прво обавестим кол’ко је сати. На десној ћу САНУ или 1984, још се ломим.

  Збогом вам зависни новинари, ви што користите своје ријечи и врљате мимо списка, збогом Стање ствари.

  Ма шта ја ту … ко ми буде преносио чланке мимо ових извора – Рјечником ћу га по глави, НУНС-а ми.

  2
  1
 7. @АммА
  Овај портал има у свом заглављу 4С и пуно родољубивих чланака писаних ћирилицом. Зато ја немам такво мишљење, али из вашег коментара би могло да се протумачи да је ово портал мале затворене групе истомишљеника и ко се усуди да им дирне у ауру или им малчице поремети фреквенцију међусобне синхронизације, бива извређан „културно и у белим рукавицама“. Тако дипломирани ОНО и ДСЗ Дудук доби промају између ушију, изгубљен је, да и навигација тешко да ће да му помогне. Лепо, нема шта.

  2
  2
 8. После “ упутства “ Међународне федерације “ новинара “
  ++++
  Место: логор Србија.
  Прави пример тимског рада, у 177 минута !

  НЕДЕЉА, 24. ЈАН 2021, 08:30
  ИЗВОР:РТС
  Тиодоровић: Питање дана када ће се код нас регистровати британски сој

  Ког дана, сати су у питању.
  Кад оно …………..

  НЕДЕЉА, 24. ЈАН 2021, 11:27
  ИЗВОР:РТС
  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj novog, britanskog soja koronavirusa.

  https://www.rts.rs/page/stories/sr/Коронавирус/story/3134/koronavirus-u-srbiji/4232179/koronavirus-kovid-19-vakcine-srbija-epidemija.html

  4
  1

Оставите коментар