Аустријанци ће убудуће морати да носе маске вишег нивоа заштите

ФФП2 маска је потребна и за улазак у суд, или било које друге институције. Ту маску ће, према уредби, морати да носе сви старији од 14 година

Обавезно ношење ФФП2 маске и дистанца од два метра (Фото: ЕПА-ЕФЕ)

Аустријски парламент усвојио је данас после подне нову уредбу министра здравља Рудолфа Аншобера, којом се продужавају и пооштравају мере закључавања и заштите.

Та уредба предвиђа од понедељка, 25. јануара, обавезу ношења маске вишег нивоа заштите, ФФП2, у јавном превозу, али и приликом куповине или одласка код аутомеханичара, на пијацама, биле отворене или затворене, па и за преузимање наручене хране из ресторана.

ФФП2 маска је потребна и за улазак у суд, или било које друге институције.

Ту маску ће, према уредби, морати да носе сви старији од 14 година.

Поред тога, обавезна дистанца према особама из другог домаћинства се повећава са једног на два метара.

Уредба предвиђа и наставак примене целодневног полицијског часа, који дозвољава излаз из куће за потребне рада, куповине, шетња због психичког и физичког здравља, пружање помоћи другима.

Једна новина је и недељни обавезујући тест за одређене групе људи. Тако ће недељно тестирање на корона вирус бити обавезно, поред медицинског и неговатељског особља, и за сва лица која имају директан контакт са муштеријом, као што су продавци, возачи и слично.

Морају да се тестирају и наставници, радници у логистици, али и сви у јавном сектору који имају контакт са грађанима, као и професионални спортисти.

Уредбом је мера закључавања продужена до 3. фебруара, али је влада раније донела одлуку да се земља неће „откључавати” пре 8. фебруара.

У Аустрији мере привременог ограничења слобода грађана могу да се усвајају на десет дана, и потом морају бити продуживане новом одлуком скупштине.

Против нове уредбе једино је гласала Слободарска партија Аустрије (ФПО).

Министар Аншобер образложио је потребу нове уредбе и даље високим бројем новозаражених, јавља Танјуг.

Тренд је добар, каже, али због новог соја вируса, неопходна је посебна обазривост.

С тим у вези је указао да од понедељка у Аустрији има 47 потврђених случаја обољења проузроковане новим сојем.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Тако, тако, само напред. У следећем кораку увести обавезно прскање маски оном текућином којом бивају прскане шаке на бирачком месту. Ко је метне двапут – право у Немачку, у бајбок за преваспитавање. Па да видиш шта су ти праве мере … а не ова зај*банција.

Оставите коментар