Никола Милованчев: На вест о смрти – Александар Недић (1962–2020)

Јавни радник и публициста, праунук Милана Недића, преминуо у Београду 16. децембра 2020. године

Александар Недић (Фото: Вечерње новости)

У Београду је 16. децембра 2020. преминуо Александар Недић, публициста и јавни радник. Покојни Александар Недић рођен је у Београду 21. јула 1962. Приликом увођења вишестраначког система у Србији 1990. године приступио је Народној радикалној странци адвоката Вељка Губерине, и био у ужем кругу његових сарадника. Након престанка рада те странке, покојни Недић пришaо је Српској либералној странци (СЛС), вођеној од стране академика Николе Милошевића. Низ година био у руководству СЛС, све до њеног гашења 2010. године, а затим је био секретар Српског либералног савета и његов посланички кандидат 2016. године, у квоти Демократске странке Србије, на заједничкој листи ДСС–Двери.

Политички је покојни Недић заступао монархистичке позиције али са јаким нагласком на независност и заштиту националних интереса Србије. У јавном раду остао је упамћен као поборник иницијатива за поступке рехабилитација три познате личности, од којих су две рехабилитације успешно завршене (Слободан Јовановић и Дража Михаиловић), док је једна била неуспешна (Милан Недић).

Суд још није разматрао Недићеву рехабилитацију

У публицистичком раду, осим уређивања страначког гласила „Либерал“, водио је и издавачку делатност СЛС, у оквиру које је објављено више књига из новије српске и југословенске политичке прошлости, међу којима су и радови академика Косте Чавошког и Николе Милошевића. Сам је написао неколико књига, од којих ћемо споменути: Нису погазили заклетву (2007), Милан Недић, мајка или маћеха (2009) и Мржња као национални пројекат (2012).

Ако по нечему можемо да Александра Недића споменемо као изузетак у Србији последњих година, то је чињеница да је у задњој деценији, иако живећи у тешким егзистенцијалним условима, одбио неколико за њега примамљивих политичких понуда, јер су се косиле са политичким ставовима, којих није желео да се одрекне.

Александар Недић: Пет година без одговора власти на захтев за обележје убијеним Србима у Јасеновцу

Слава му и хвала на његовом националном раду за добро српског народа!Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Аца је био благородна душа, меканог става и гранитно чврстих националних увјерења.
    Био ми је пријатељ.
    Бог да му душу прости и настани је тамо гдје праведници почивају.

    23
    1

Оставите коментар