Александар Недић: Пет година без одговора власти на захтев за обележје убијеним Србима у Јасеновцу

Oбележје овим убијеним људима треба да постави држава Србија, а не нека НВО или СЛС

Лешеви у Сави (Фото: Wikimedia)

„Задњих пет година, СЛС покушава од надлежних власти Србије и Београда да добије дозволу око постављања спомен плоче лешевима убијених Срба у Јасеновцу, који су реком Савом плутајући дошли до Београда. Ти лешеви, закопавани су на ободима београдских гробаља, централном, топчидерском и новобеоградском“, рекао је Александар Недић за наш портал.

Лешеви који су извађени на левој обали Саве, пошто је ту била власт ендехазије, укопавани су на Коњском острву (Малом ратном острву). Пошто немачке власти у Србији нису дозвољавале да се говори о злочинима у НДХ, самим тим инсистирали су да се извучени лешеви тајно сахрањују. Напоменуо бих да тих лешева има и у Шапцу, и у Сремској Митровици. Број лешева који су дошли до Београда и укупно на споменутим местима је негде око две хиљаде.

Александар Недић (Фото: Институт за европске студије)

Све ово што вам говорим, могу поткрепити оригиналним налазима које је радила тадашња власт у Београду, као и сликама заједничких јама и лешева који су стигли Савом.

Захтеве смо упутили Министарству за рад и социјалну политику (пошто је то њихова делатност), Скупштини Србије, Скупштини града Београда, свим медијима (да их не набрајам), свима смо послали и никакав одговор нисмо добили.

Напоменуо бих да обележје овим убијеним људима треба да постави држава Србија, а не нека НВО или СЛС.

Искористио бих прилику да кажем да је Београд град који до дана данашњег нема улицу названу у спомен жртвама Јасеновца.

Александар Недић, Српска либерална странка

Наслов и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 18. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Да ли је Ђурић Мишина дао одобрење за овакву иницијативу?

  2. Недић: „Искористио бих прилику да кажем, да је Београд град, који до дана данашњег – нема улицу названу у спомен жртвама Јасеновца.“ Свакако да треба, као и спомен плочу – и то име дати улици у којој се налази амбасада Хрватске – а ако се одселе, онда спомен-плочу и име улице треба „пресељавати“ на њихову нову адресу!

Оставите коментар