Џозеф Бајден најстарији председник у историји САД

Амерички председник Џо Бајден постао најстарији председник у америчкој историји

Џозеф Бајден полаже заклетву чиме је постао 46. председник САД, 20. 1. 2021. (Фото: Сол Леб/АП Фото)

Амерички председник Џо Бајден постао је данас најстарији председник у америчкој историји, јер пре њега нико са 78 година није стао на чело једне од најмоћнијих светских држава.

Његов претходник, Доналд Трамп држао је тај рекорд пре њега, јер је у тренутку инаугурације 2017. године имао 70 година, пише Фокс њуз.

Ипак Трамп није најстарија особа која је до сада обављала дужност америчког председника, већ је то Роналд Реган, који је у тренутку када је отишао са власти био стар 77 година и 349 дана.

Реган је служио два мандата као председник САД, од 1981. до 1989. године када га је сменио Џорџ Буш старији.

(Политика, 20. 1. 2021)

Александар Вучић честитао Бајдену, позвао га у посету Србији

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку председнику Сједињених Америчких Држава Џозефу Бајдену поводом његовог данашњег ступања на дужност, пожелевши му добро здравље и много успеха на добробит САД и свих америчких грађана, саопштено је у Београду.

Вучић је навео да верује да ће Бајден дужност председника обављати „са истинском посвећеношћу, неисцрпном енергијом и јасном визијом, која одликује његову дугу политичку каријеру и богато државничко искуство”.

„Нема ништа часније од служења домовини, не посустајући пред великим изазовима, какве носе неизвесна времена са којима је свет сада невољно суочен”, написао је Вучић.

 

Вучић је подсетио да се ове године навршава 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД и да су до сада обележавани „важни јубилеје из заједничке историје, сећајући се светлих примера нашег савезништва на страни истине и правде”.

Ти примеру су, наставио је Вучић, „били снажан подстицај да ми, у Србији, настојимо да односе са САД вратимо на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, упркос ожиљцима које су оставила времена неразумевања и неслагања”.

„Уверен сам да ћемо, уз међусобно поштовање и заједничке вредности, у Вама имати партнера за јачање политичког дијалога и економске сарадње”, поручио је Вучић Бајдену, преноси Бета.

На крају честитке Вучић је позвао новог председника САД да посети Србију и изразио наду да је Бајдену претходни боравак 2016. године у Београду „остао у лепом сећању”, као и да је „жеља за богатијим српско-америчким везама обострана”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Само да опет обезбеди неког „кооперативнијег владику“, можда и прецедника, па ће доћи.
    Сумњам да ће се и тада наклонити застави. Све му је то „остало у лепом сећању”.

Оставите коментар