Швајцарска: Референдум о праву Владе на наметање ограничења

Гласање, које ће бити одржано најраније у јуну, проистиче из све шире расправе у друштву о утицају закона донесених поводом короне на права појединаца

Швајцарска током закључавања (Фото: Фабриће Кофрини/АФП)

(Business Insider, 14. 1. 2021)

У Швајцарској ће се одржати референдум по питању укидања овлашћења Владе да намеће додатна ограничења становништву поводом заштите од вируса.

Према писању Фајненшел тајмса, удружење „Пријатељи устава“ у сриједу је поднијело захтјев с 86.000 потписа да се одржи референдум о повлачењу закона о додатним овлашћењима Владе поводом ковида-19.

Гласање, које ће бити одржано најраније у јуну, проистиче из све шире расправе у друштву о утицају закона донесених поводом короне на права појединаца, извјештава Фајненшел тајмс.

Кристоф Пфлугер, из Управног одбора „Пријатеља устава“, изјавио је да сматрају да влада „злоупотребљава пандемију ради проширења својих овлашћења на уштрб демократије“.

Према швајцарском моделу демократије, грађани могу заказати референдум о укидању закона усвојених у скупштини ако прикупе више од 50.000 потписа у року од 100 дана.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

2 replies

  1. И за назив, и за захтев.

    Свако тело зароњено у „последице све шире друштвене расправе“ губи предвидно од „унутрашњег дијалога“ (и вечитог монолога) онолико колико је непотписаних сапоштења из АНУС-а (и ненадлежности УСРС-а) њиме истиснуто.

  2. Do juna ima da prolupa polovina normalnih..

Оставите коментар