Рамуш Харадинај: ЕУ ће нас својим понашањем натерати на уједињење са Албанијом

Ми нећемо прихватити замрзнути сукоб, нећемо дозволити да нас деле, али ћемо ићи на референдум за уједињење са Албанијом, поручио је Харадинај

Рамуш Харадинај (Фото: Н1)

Лидер Алијансе за будућност Косова (АБК) и кандидат за председника самозваног Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да својим понашањем према Космету, Европска унија може натерати Косово и Метохију на уједињење са Албанијом.

Харадинај је, како јавља приштинска агенција Telegrafi.com, током представљања изборног програма своје странке био врло критичан према Европској унији.

Отворио је питање шта ће се догодити за четири или пет година ако на Косову не буде напретка, преноси Бета.

„Ако Косово није пред вратима НАТО-а и ако Косово нема либерализацију визног режима ЕУ, не постоји признање од пет земаља чланица ЕУ, ако нисмо пред вратима УН-а, шта ћемо следеће, да ли ћемо прихватити оно што су покушали да нас увере да је Косово уморно, слабо”, запитао се Харадинај.

Упитао је да ли Космет да прихвати да буде део замрзнутог сукоба и додао да Космет не може чекати док други не буду расположени да заврше многе отворене теме.

„Косово треба да одлучи шта даље а не да се каже сачекајте да видимо шта ћемо са вама. Ми нећемо прихватити замрзнути сукоб, нећемо дозволити да нас деле, али ћемо ићи на референдум за уједињење са Албанијом. Запамтите то, не зато што ми тако хоћемо, јер смо 20 година Западу говорили да смо за евроатлантско Косово, да будемо део ЕУ, НАТО-а, да постанемо чланица УН-а”, казао је Харадинај.

Ања Филимонова: „Велика Албанија“ – замка за Србију и Русију

Он је рекао да ако би ЕУ хтела, могла би да убеди пет земаља чланица ЕУ да признају Косово и Метохију, уместо да грађане Космета остави „изоловане, и повремено им кажу криви сте за ово или оно”.

„Зар су Србија и друге суседне земље савршене. Не можемо чекати док неко буде расположен да се реши косовско питање”, казао је Харадинај.

(Политика, 18. 1. 2021)

Александар Вучић: Стварање велике Албаније је претња, имаћемо адекватан одговор

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је стварање велике Албаније претња и Србији и региону и Европи и свету, али да на претњу не треба узвраћати претњом.

„Мој одговор је ви радите шта год хоћете, а ми ћемо имати добар и адекватан одговор и грађани не треба због тога да брину“, рекао је Вучић, упитан да прокоментарише изјаву председника Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуша Харадинаја којом најављује референдум за уједињење с Албанијом.

Александар Вучић (Фото: Бета)

Он је рекао да би волео да је чуо више реакција о томе из Вашингтона и из Брисела и многих других центара моћи у свету.

„Не дај Боже да је неко у Србији са тако високе позиције говорио о неким другим врстама уједињења на Балкану, скоро да би нам санкције увели, да не кажем, скоро да би нас бомбардовали“, рекао је Вучић.

О двоструким аршинима и лицемерју, како је рекао, у политици је бесмислено причати.

„Дакле, они су много јаки, они су страховито јаки, али немојте да се секирате. Све друго што бих рекао било би превише и непотребно“, закључио је председник Србије.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 19. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар