Бор: Кинески радници у Зиђину обуставили најављени протест након што су се „уплашили претњи послодавца“

Према тврдњама портала Истмедиа.рс, осамнаест кинеских радника одвезено је јутрос комбијем у непознатом правцу

Улаз у рударско-топионичарски басен у Бору (Фото: ЦИНС)

Наставак протеста кинеских радника који су ангажовани на изградњи будућег јаловишта на пројекту рудника бакра „Чукару Пеки“ код Бора, који је у власништву кинеског „Зиђина“, а који је најављен за данас, није започео, пошто су се незадовољни радници „уплашили претњи послодавца“, наводи се у преписци у коју су новинари портала Истмедиа.рс имали увид.

Према тврдњама портала Истмедиа.рс, осамнаест кинеских радника одвезено је јутрос комбијем у непознатом правцу, јер су, наводно, позитивни на корона вирус, док се остали, како су навели, „плаше заразе“.

У преписци достављеној Ист медији, радници који су јуче изразили незадовољство третманом послодавца из компаније Зиђин, кажу да су „разочарани и бесни“.

Многи људи се плаше да ће освета шефова због протеста бити „тешка“ и да су неки од штрајкача од јутрос закључани у спаваоницама које су у контејнерима.

Насловна страна листа Данас

Навели су да је слична ситуација и у борској топионици бакра у којој су неки радници из Кине непрекидно на послу од марта прошле године.

Педесетак кинеских радника ангажованих на изградњи јаловишта протестовало је јуче пред седиштем будућег рудника „Чукару Пеки“, тражећи боље услове за рад.

Они су навели да готово од априла раде „без престанка“, да у спаваоницама немају грејање, слабо се хране и често су жедни, како су рекли, излаз у Бор им није дозвољен, „па се осећају као затвореници“.

Кинески радници кажу и да плату не примају у Србији, већ у Кини.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 14. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Da li o kineskim radnicima nešto znaju naši nadležni? Ili mogu biti utamanjeni bez problema? Da li je i ova bruka deo kupoprodajnog ugovora ZIJINA i Srbije?
    Da li mi živimo u Evropi?

  2. @Kekec
    Знају, али питање је колико су надлежни, с обзиром на билатерални уговор са Кином.
    Ма колико Вас ово са правом згражавало, то је негде цена кинеског развоја.
    Мени је доста појаснио текст ,,Линглонг у Зрењанину“ – загађење по фенг-шуију, који обрађује и статус кинеских радника у Србији, иако на јако аутошовинистичком порталу машина.рс

Оставите коментар