Политика: У почетку – корона ће стати кад 60-70% становништва буде вакцинисано, сада – праг дигнут на 80%

Главни епидемиолог САД др Ентони Фаучи на крају рекао да стварно мисли да ће бити потребна имунизација близу 90 посто становништва да би се вирус зауставио

Ентони Фаучи у живом преносу примио Модерна вакцину (Извор: Снимак екрана)

Колико су наше грађане нервирале најаве лекарског дела Кризног штаба за сузбијање пандемије да су наредне две недеље кључне у борби против короне, тако сада Американце збуњује што њихов главни епидемиолог др Ентони Фаучи постепено повећава проценат вакцинисаног становништва потребан да се нацији обезбеди колективни имунитет.

Kада 60 до 70 одсто становништва буде вакцинисано или буде преболело ковид, вирус ће бити заустављен, говорили су у почетку епидемиолози. Светска здравствена организација и даље наводи тај опсег, али саветник за пандемију и код председника Трампа и у долазећем Бајденовом штабу др Фаучи, али и већина других епидемиолога тихо померају нагоре тај проценат. Људи широм света свесни су да је немогуће са сигурношћу знати коју границу треба да достигне колективни имунитет да би поново слободно дисали, али сви би били спокојнији с добром проценом. А, ње за сада, нема!

Јагма за вакцином

Пре месец дана др Фаучи почео је да говори да је довољно да 70 до 75 посто становника буде вакцинисано да се створи колективни имунитет, прошле недеље је, у интервју за Си-Ен-Би-Си, рекао да је то између 75 и 80 процената, па чак и више, преноси часопис „Њујорк тајмс”. С овом истином оклевао је да изађе на видело, јер му се чинило да се многи двоуме да приме вакцину, али кад је видео јагму за првим вакцинама (бар у Америци), одлучио је да више не сакрива од земљака да би повратак у нормалност могао потрајати дуже него што се очекивало.

Фаучи признао да је лагао о колективном имунитету да би насамарио Американце да прихвате вакцинацију?

Он је признао да је полако, али намерно померао „пречку”: објаснио је да је то делимично било засновано на новим научним доказима, али и на његовом осећају да је ова велика земља спремна на чује шта он заиста мисли. А, то је да ће бити потребна имунизација близу 90 посто становништва да би се вирус зауставио, готово онолико колико је потребно да се зауставе мале богиње (морбиле). Шаљиво је додао да „би се чак кладио у своју кућу да ковид није заразан као мале богиње”, али ипак…

Морбиле су, подсећамо, најзаразнија болест на свету: вирус може сатима опстати у ваздуху у једној просторији и заразити сваког ко у њој буде, а није вакцинисан. Неке студије су утврдиле да када епидемија малих богиња избије у препуној војној касарни и студентском дому, вирус се преноси док више од 95 одсто станара не буде инфицирано. Овакве сценарије зауставља само колективни имунолошки бедем, тј. довољан број вакцинисаних.

Познати епидемиолози из других земаља спремни су да се сложе с овом најавом, јер раније прогнозе да ће бити довољно 60 до 70 одсто биле су несумњиво превише оптимистичке: вирус се наиме све лакше и брже преноси, па ће бити потребан јачи колективни имунитет да се заустави. Они упозоравају да су и то само претпоставке, нико не може знати прецизне бројеве.

Много важнија су постала каснија сазнања од оних првобитних из Италије и Вухана, прво да када је реч о вирусу корона постоје асимптоматски случајеви и примери суперпреносилаца: када само једна особа зарази на десетине других. Стручњаци упозоравају да на масовним окупљањима, попут журки, спортских утакмица или позоришних представа, а на којима нико не носи маске, поменути репродукцијски број може да се повећа на 4, 5 или чак 6. На таквим местима колективни имунитет мора да буде најмање 80 одсто да се успори ширење вируса.

Медицинско особље са заштитном опремом у Болници Црвеног kрста у Вухану, где је био епицентар епидемије вирусне пнеумоније (Фото: Хектор Ратамал/АФП)

Научници се слажу да још један детаљ компликује причу с колективним имунитетом: сам вирус се више преноси, на већи број људи. „Италијански сој” с мутацијом познатом као D614G проширио се много брже од оригиналне Вухан варијанте. Недавно је идентификован нови сој (назива се и N501Y) прво у Британији и Јужној Африци, а онда се брзо проширио светом. Што је патоген преносивији, то више људи мора постати имуно да би га зауставило.

Гледање у шољицу кафе

Колико непознаница и претпоставки и даље прати ширење вируса корона, лечења ковида 19 и успостављање колективног имунитета можда најбоље сведочи реченица др Дејвида Моренса, искусног епидемиолога, у звању вишег саветника за епидемиологију у Националном институту за алергију и заразне болести: „Много тога је као гледање у шољу кафе“ (у оригиналу читање из листића чаја).

Епидемиолози се ипак слажу да ће вакцинација што већег броја људи успорити и ублажити ширење короне. Вирус корона неће нестати, шириће се, али онако како то чини вирус грипа, због којег свет не мора да стане.

Колико је опасан један заражени

Прве претпоставке да ће већ 60 до 70 одсто имунизованих становника бити довољан „штит” заснивале су се на раним подацима из Кине и Италије. Каснија епидемиолошка праћења колико се дуплира или утростручује број заражених вирусом корона бацио је ново светло на репродуктивни број, који се означава са R0. Њиме се утврђује просечан број особа на које инфекцију преноси један заражени у осетљивој популацији и он износи три.

Дакле, две од три потенцијалне жртве морале би да буду имуне (да су вакцинисане или су већ преболеле ковид) да би заражена особа инфицирала само једну, јер тада зараза посустаје. Кад један заражени инфицира короном још двоје, проценат колективног имунитета који би то зауставио треба да износи 66,7 процената (тако се стигло до оног распона од 60 до 70 одсто).

Фото: Бета/АП

У разумевању овог броја помаже и студија француских војних лекара који су проучили оно што се крајем марта догодило члановима посаде носача авиона „Шарл де Гол”, који је постао жариште вируса корна. Утврђено је да је позитиван тест имало 1.064 од 1.568 морнара на броду, или око 68 процената, али студија има и мањкавости. Између осталих, живот на броду је сасвим другачији од слободног кретања људи на копну.

У крду је лако мерити

Једине заиста тачне мере колективног имунитета добијају се у стварним стадима (отуд и синтагма имунитет крда) и потичу од проучавања заразних болести код животиња, попут говеђе куге, слинавке и шапа, подсетио је др Дејвид Моренс, иначе Фаучијев саветник за епидемиологију у Националном институту за алергију и заразне болести:

– Када се стока налази у штали или тору, лако је измерити колико се брзо болест шири с једне животиње на другу. Људи се крећу, па је проучавање ширења болести међу њима много теже.

Оливера Поповић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

Оставите коментар