Кук Хун: „Промјена намјене“ ММР вакцине као рјешење за спречавање короне?

ММР вакцина могла би смањити смртност док становништво не стекне колективни имунитет на корона вирус, каже педијатар Кук из Националне универзитетске болнице у Јужној Кореји

Производња ММР вакцине (Фото: Википедија)

(The Korea Herald, 6. 1. 2021)

Повећана смртност међу старијим становништвом можда нема везе само са смањеном имуношћу организма усљед старости. Поједини стручњаци скрећу пажњу на обрнуту међузависност између ММР вакцине (против малих богиња, заушки и рубеоле) и степена смртности усљед короне.

Један од њих је и професор Кук Хун са педијатријског одјељења Националне универзитетске болнице Чонам у Јужној Кореји.

Он каже да би ММР вакцина могла смањити смртност док становништво не стекне колективни имунитет.

„Не можемо само сједити и чекати да дођемо на ред за вакцину. Било би значајно ако би ММР вакцина, као безбједна и јефтина, сузбила ширење короне или спријечилa да блажи случајеви пређу у озбиљне“, изјавио је Кук.

Неколико истраживача предложило је ММР вакцину као рјешење за сузбијање ковида-19.

Кук Хун (Фото: Кориа Хералд)

На основу чланка у часопису Америчког микробиолошког друштва mBio од 20. новембра 2020, скупина научника под руководством Џефрија Голда показала је на узорку од 50 тестираних кандидата да су они с асмиптоматским случајевима и функционално имуни на корону имали високу концентрацију антитијела на мале богиње усљед ММР 2 вакцине, док су сви средњи и тежи случајеви короне имали ниску концентрацију антитијела на мале богиње.

Већ у марту 2020. Голд је уочио да је најмањи број смртних случајева од короне био у државама у којима је недавно било спроведено масовно вакцинисање ММР вакцином. Голд је увјерен у висок степен обрнуте међузависности између концентрације антитијела на мале богиње и присуства короне. Према његовим ријечима, ова обрнута међузависност није имала везе са старошћу.

У другој студији, од 10. априла, Адам Јанг с Универзитета у Кембриџу утврдио је сличности гликопротеинских редослиједа код вируса корона и вируса малих богиња, заушки и рубеола, које су износиле 32%, 31% и 33%.

У прилог ових тврдњи је и чланак од 17. децембра 2020. у Медицинском часопису Нове Енглеске, гдје истраживач Метју Каспер проучава случај америчког носача авиона „Теодор Рузвелт“. У марту је 1.271 од 4.799 чланова посаде (26,6 одсто) био позитиван на корону, а умро је један, што је смртност од 0,07 одсто.

Само 23 њих (1,7 одсто) смјештено је у болницу, а четворо (0,3 одсто) на интензивну његу.

Према истраживачима, цјелокупна посада је прије укрцавања примила ММР вакцину, без обзира јесу ли је раније примали или не.

ММР појавила се 1971. године и према подацима од краја 2019. у употреби је у 122 земље чланице СЗО.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

1 reply

Оставите коментар