Донко Ракочевић: Молитва Слободана Томовића

Појава такве личности као што је Слободан Томовић (1929-2016), професор Универзитета, министар вјера, један од најбољих познавалаца Његошевог дјела – заиста је било чудо за безбожничку Црну Гору

Слободан Томовић са супругом Вукосавом (Извор: Донко Ракочевић/ФБ група „Не дамо светиње“)

Ко би рекао да је у комунистичкој Црној Гори могао да се развије један такав хришћански дух – Слободан Томовић (1929-2016), професор Универзитета, министар вјера, један од најбољих познавалаца Његошевог дјела, али и аутор изузетних књига о хришћанству, међу којима бих издвојио Исус Христос – моја истина!

Одбио је трајно предлоге за кандидатуру у Црногорску академију наука и умјетности. Није прихватио приступницу загребачког ПЕН клуба и др. Осујетио је сваки покушај да ма чиме буде повлашћен, награђен, одликован и сл.

Колико му је била страна гордост и надменост, и сам сам се увјерио када сам као 18-годишњи сарадник Омладинског покрета отишао у његов кабинет да направим интервју на тему његове књиге о Марку Миљанову… Таквог господства, љубазности и срдачности, ја никад више нисам срео, а срео сам много људи високог образовања. Отпратио ме чак до испред зграде факултета, као да сам му друг а не клинац који је тек учио прве лекције из новинарства.

Међу великим умовима у свијету ријетко налазимо којег безбожника. Филозофи атеистичког начина мишљења остали су на маргини свјетске културе. Али, ни тада, ни данас у Црној Гори људима испраног мозга, поготову овима из одлазећег режима, који све везано за вјеру и Цркву сматрају ретроградним, још увијек није позната та чињеница. Зато је појава такве личности као што је Слободан Томовић заиста било чудо за безбожничку Црну Гору.

У априлу 1996, објавио сам у ревији Исток његову молитву, из које ћете најбоље видјети каква је то била хришћанска величина.

Донко Ракочевић

Слободан Томовић: Молитва

ГОСПОДЕ,

Створитељу свега што јесте, што је било и што ће бити, што је стварно и што је могуће, учини да страхујем од неискрености сваке моје ријечи или притворства намјере и помисли у мојему уму.

Творче свемира и његових закона, живог свијета и његових правила, Ти који свеприсутношћу управљаш нашим судбинама, познајеш наша хтјења, мисли и осјећаје, допусти ми да слободно, из средишта својих душевних снага, молитвено искажем поштовање према дјелу Твојему, дивљење према могућности да оно буде радост, због чињенице да га могу појмити. Учини да се могу поносити законом правичности на којему се општи поредак држи.

Молим се Теби Господе, у чијем безграничном духу нађу одјека сва наша очекивања, у својој беспримерној доброти, очисти ми савјест од свега што у досадашњем животу и дјелу, ријечи, намјери и осјећању учиних погрешно или противно Твојему Закону.

Извор: ФБ Александра Мирковића

Опрости ми гријехе које направих избором или под принудом, из нехата или хотимично, свјесно или из незнања. Господе, нека мјера Твојега опроштаја буде сразмјерна мојем кајању при помисли личне недостојности и душевном болу који осјећам размишљајући о сопственим кривицама. Опрости ми сваку несмотреност која у мени изазива мучан стид, па и оне грехове којих бих се радо постидио кад би до њих моје сјећање могло допријети.

Оче наш беспочетни, бесмртни Створитељу видљивог и невидљивог свијета, молим се Теби у радости којој нема краја, учини да увијек могу зауставити страсти освете, мржње, гњева и злурадости према свим људима, рачунајући ту и непријатеље своје. Дај ми вјеру такве јачине да на увреду и неправду мени учињену, могу увијек узвратити љубављу и великодушношћу.

Господе, учини да свагда могу умаћи искушењу гордости и надмености, али не по цијену срамоте и властитог понижења. Помози ми да избјегнем сваки порок, дајући ми снагу да се не осрамотим каквом учињеном неправдом, у лику имена Твојега.

Милостиви Оче наш, отклони свако зло, сваку стрепњу и могућу непријатност код оних који су ми драги. Заштити их од безнађа и учини да у кругу хришћанских врлина потраже спасење и уточиште. Милошћу својом окријепи душе мојих предака, одреди им прикладније мјесто у Твојој свјетлости.

Оче мој небески, надахни моју мисао у границама човјеку дозвољеним, уважи жељу једног недостојног да својим целокупним радом слиједи морални закон који си Ти преко Сина посвједочио, и силаском Светог Духа на људе потврдио. Учини да моји духовни напори добију правичну оцјену, само нека то буде Твоја воља.

Хвала ти Господе за благодет минулог дана, подари ми здравље, расудност и радост у дану који долази, у име Оца, Сина и Светог Духа, Амин.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук група „Не дамо светиње“)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар