Небојша Малић: Свака част за Ћирилизатор – проблем што је уопште потребан

Издресирани деценијама авнојевске југословенштине (сад пресвучене у „региЈонализам“), већина Срба упорно пише латиницом, било кусом или репатом  

Илустрација: Новица Коцић

Нишлија Јован Турањанин је, веле, написао додатак за веб-претраживаче који „аутоматски пребацује српске сајтове са латинице на ћирилицу.“

Сајт Naissus.info без икакве ироније (или самосвести) извештава о овоме… латиницом.

Мислим, не знам одакле да почнем. С једне стране, Турањанину свака част што је ово урадио. Проблем је, међутим, што је уопште морао. Неким дивним чудом, подршка за српску ћирилицу је уграђена у скоро све претраживаче, програме, итд.

Узалуд – издресирани деценијама авнојевске југословенштине (сад пресвучене у „региЈонализам“), већина Срба упорно пише латиницом, било кусом или репатом. Нема везе што је ћирилица бржа, једноставнија, нема проблема са аутокорекцијама на енглески, тврдоглаво се инсистира на латиници без икаквог ваљаног разлога. Аман људи, у народу и земљи који иоле држе до себе, сајтови не би били на латиници на првом месту!

Небојша Малић (Извор: RT/Снимак екрана)

Али ето, тако је како је, и талентовани програмери попут Турањанина или пишу програме да реше проблем који не мора да постоји, или за машине које броје гласове по Америци. А знамо на шта то изађе, је ли.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сиви соко, 4. 1. 2021)Categories: Сиви соко

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Jugoslavenstvo krivo što Srbi češće pišu latinicom. I to 30 godina nakon propasti zajedničke države!?

  3
  11
 2. @DŠ: На жалост, Србима никакво југосл(о/а)венство није потребно као изговор. Србима – оваквима какви су, није потребан никакав изговор, ни непријатељ да би оправдали своје глупости и тешке промашаје, од којих је ово питање ћирилице само једно… Британцима се приписује изрека да су Срби светски прваци у дисциплини пуцања себи у ногу – ја бих то поправио: у главу!

  4
  1
 3. @DŠ
  А ко је теби крив?

  6
  1

Оставите коментар