Влада Црне Горе обновила захтев Србији за изручење Светозара Маровића

Ми желимо да се одредимо према овом питању, надајући се да ћемо са Србијом пронаћи заједнички језик и привести Маровића правди, рекао потпредседник Владе Дритан Абазовић

Светозар Маровић (Фото: Д. Јевремовић)

Влада Црне Горе обновила је данас захтев за изручење Светозара Маровића Црној Гори, изјавио је потпредседник Владе Дритан Абазовић.

Абазовић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да у циљу стварања бољих односа са Србијом Влада сматра да је оправдан захтев за изручење човека који је персонификација криминала.

„У циљу стварања што бољих односа са Србијом сматрамо да је као захтев грађана оправдано да тражимо изручење човека који је персонификација организованог криминала и због штете која је нанета држави и буџету. Ми желимо да се одредимо према овом питању, надајући се да ћемо са Србијом пронаћи заједнички језик и привести Маровића правди”, рекао је Абазовић, преноси Бета.

Министар правде Владимир Лепосавић је рекао да је једна молба већ послата.

„Постојале су и две ургенције, сада имамо и да се други пут од представника нове власти уручује ова молба. Није у пракси међународних односа да се молба у размаку од годину дана понавља али није уобичајено ни да суседна држава не одговори службеним путем на захтев”, рекао је Лепосавић.

Он је казао да је као разлог његовог неизручивања, раније наведена потреба Маровићевог лечења, али је навео да држава гарантује да ће му бити омогућено лечење и медицински третман и у Црној Гори.

На питање зашто мисле да ће Србија овог пута одговорити на захтев Црне Горе, и који рок је дат, Лепосавић је рекао да неће исказивати посебна очекивања.

Маровић је ухапшен пре пет година, а средином 2016. нагодио се са црногорским Специјалним тужилаштвом да одлежи три године и 10 месеци затвора. Пристао је и да општини Будва врати 1,1 милион евра, колико је тужилаштво проценило да је ставио у џеп, као и да уплати 100.000 евра у хуманитарне сврхе.

Маровић је, међутим, само пар дана пошто је пуштен из притвора у мају 2016. отишао у Београд и више се није враћао у Црну Гору. Званичан разлог било је психијатријско лечење због депресије.

Његов син Милош Маровић од септембра ове године више није на потерници коју је за њим расписала Црна Гора јер је тада наступила апсолутна застарелост извршења једногодишње казне затвора.

Млађи Маровић је раније са тужилаштвом склопио споразум о признању кривице. Он је на тај начин признао да је учествовао у незаконитој продаји земље у селу Пријевор, чиме је Општина Будва, како је установљено, оштећена за око 1,4 милиона евра.

Он се са тужилаштвом нагодио да одробија годину дана казне, али је иза решетака провео само месец дана, и то у истражном затвору. Тада се са тужилаштвом нагодио и да држави плати 380.000 евра.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар