Данијел Сервер: Чланство у ЕУ једина награда која би Вучића убедила да призна Косово

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Сервер сматра да ове године није било великих достигнућа, али да то не значи да је година протраћена

Данијел Сервер (Фото: Мидхад Потуровић/Радио Слободна Европа)

Професор вашингтонског Универзитета „Џонс Хопкинс” и албански лобиста Данијел Сервер тврди да никада није лобирао за тзв. Косово или Албанију.

„Да јесам, морао бих да се региструјем у Министарству правде. Ствар је јавног записа да сам пре неколико година саветовао Министарство спољних послова Косова”, рекао је Сервер у интервјуу за Косово онлајн.

Он је додао да би му било драго да учини исто за Министарство спољних послова Србије, али да они то не питају.

Сервер сматра да људи који га препознају као албанског лобисту немају, како је навео, „прави одговор на оно што он каже”, преноси Танјуг.

Коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да, док је председник, Србија неће признати тзв. Косово, Сервер је рекао да га схвата озбиљно и да мисли да је, како је навео, „одлучио да је једина награда која би га убедила да призна Косово чланство у ЕУ, које сигурно неће бити доступно током његовог тренутног мандата”.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Сервер сматра да ове године није било великих достигнућа, али да то не значи да је година протраћена.

Према његовој оцени, постигнут је напредак када је реч о несталима, финансијским питањима, па чак и Заједници српских општина.

Осврћући се на своју ранију изјаву да ће Мадлен Олбрајт имати улогу у дијалогу Београда и Приштине, Сервер је рекао да је она важна личност на демократској страни политичке једначине у Вашингтону и да има, како је навео, „снажне” погледе на Балкан, па ће је људи слушати.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading