Александар Фатић: Из ковид чистилишта – о неопходном генералном реизбору носилаца правосудних функција

Са ивице живота, човек више нема право да ћути пред полусветом. То је наша друштвена одговорност. То значи бити човек

Александар Фатић (Извор: Снимак екрана/ТВ Храм)

У мојој соби у ковид-19 болници КБЦ Звездара било нас је тројица. Први дан, када сам дошао, имао сам температуру 39,5 и обострану упалу плућа. Пре тога сам, као пас, чекао 9 сати на хладноћи, на улици у Инфективној клиници код провербијалног Горана Стевановића, који није био у стању ни да обезбеди да тешко болесни, животно угрожени људи бар имају где да седну. Зато је на ковид-19 амбуланту залепио „директорско саопштење” да ће се сви мученици који, од температуре и изнемоглости, нису претходно прибавили упут из ковид амбуланте надлежног дома здравља – вратити. У своју судбину.

Када сам добио упут за болницу, у 7 часова увече, санитет сам чекао више од 2 сата, укупно 9 сати без хране, топлоте и пића. Превезла ме је моја добра колегиница Ђурђа, а у чекању ми је помогао мој млади колега Алекса, који није прележао ковид-19, а дошао је међу 50 потврђених болесника од короне да ме подржи и чека са мном и за мене на цичи зими.

Када сам коначно стигао у КБЦ Звездара, почео је процес преживљавања. Моје погоршано стање од чекања код Стевановића покушавали су да поправе лекари и медицинари који су ризиковали своје здравље за нас. Небројено пута, када сам био у кризи, чуо сам њихов трк ходником, да би се по троје нагнуло над мене да ме спасу у спастичном кашљу, гушењу и грозници.

Када су ми после температуре „зарибала” плућа, на кисеонику, мерили су сатурацију кисеоника малим „штипаљкама” даноноћно, доносили бескрајне боце инфузија антибиотика и кортикостероида, витамина, качили их изнад мене, мењали брауниле у празним измученим венама, које су пуцале. Младе сестре су се мучиле да ми изваде крв која једва да је текла у једва видљивим венама, боле ме 10 пута, клецале око мене. Спасили су ми живот.

Тај звук звиждања кисеоника, тај страх у очима свих, нагли нестанци „цимера” тако што би само дошле сестре да покупе њихове ствари да их однесу на интензивну негу, страх од тога да нас вирус било које секунде одвуче у мрак, чини да у ковид-19 соби нема атеиста. Нема никога ко није филозоф. Нема никога ко не гледа у очи другог да види елементарну људскост.

Из болнице сам изашао захваљујући Богу и белим анђелима иза маски и визира.

Извор: Фејсбук

У магновењу, чуо сам их како се дошаптавају: „Милица је позитивна, неће доћи на посао.”

Једна сестра имала је име омиљене виле моје кћерке: зове се Аријана. Њен глас и смех чуо се кроз цео дугачки ходник страха и патње.

А онда ме је позвала новинарка КРИК да ми казе да је КРИК објавио базу података о судијама „Просуди ко суди”. У њој, катастрофа. Шестичари, понављачи, најгори студенти, пропалитети. Просек студирања 9, 10 година. Просек оцена 6,2, 6,4, не добацује до 7 готово нигде.

Цео живот сам професор. Знам шта су студенти пропалитети који студирају 10 година, излазе на испите из рока у рок док им професор не поклони 6. Најгори од најгорих. Ето, то значи просек 6,2, 6,4.

Згадило ми се.

Онда ми се опет јавља новинарка КРИК-а и каже да је „Друштво судија” заједно са одлазећим ВСС и Заштитником грађана, истим оним који је, колико се сећам, признао да је студирао 10 година са просеком 6, напало КРИК што открива катастрофу у судству.

Тај правни експерт Заштитник је изјавио да је полиција летос с правом пребијала грађане. Ено га у оделу од 3.000 евра.

Због свих белих анђела из Заклопаче, Винче, Качарева, Сремчице, са по троје деце и здравим народним духом, који раде за 60.000, због лекара, због пристојног света, не можемо више ћутати пред шестичарима, понављачима и алкохолисаним протувама у свим сегментима јавног живота, а поготово у правосуђу.

Неопходан је генерални реизбор свих носилаца правосудних функција, и судија и одбацивача кривичних пријава за корупцију у специјалним одељењима тужилаштва за корупцију о којима је недавно говорио судија Степановић, председник Вишег суда, иначе један од свега пар тамо који је завршио факултет за 4 године са просеком преко 9, што је једино нормално.

Морамо проговорити. Не можемо дозволити да се полусвет крије у блату и једе нам животе и одлучује о нашим судбинама.

Нико ко нема просечну оцену најмање 8,5 не може остати у правосуђу. Нико ко је студирао више од 6 година. То треба да буде основни критеријум. Судије морају бити најбољи, а не најгори правници, шестичари и понављачи.

Не смеју да нападају новинаре. Морају да одговарају по закону за све што су радили, за незаконите одлуке, за коруптивне „праксе” засноване на родним стереотипима, за имовину, аутомобиле. Пробисвете треба очистити због оног пристојног, још здравог, дела друштва. Због младих судија које су завршиле тај факултет за 4 године, које у очима имају искру поштења.

Извор: Данас

Последњих година сам свашта доживео у правосуђу. Неписмене пијандуре које суде телефонима, корумпиране особе које се са адвокатима договарају на ходницима, тутумраке који одбацују кривичне пријаве да се додворе шефовима и „реше предмете”.

А срео сам и једну судију иза маске. Чији лик не знам. Али видео сам њене очи. То нису очи корумпиране особе. То су очи особе која студира 4, а не 10 година.

Такви људи имају одговорност да направе пристојно друштво.

Они могу да буду као бели анђели иза визира који нам додају дах у ковид болници, да преживимо као људи и као друштво.

А могу и да се утопе међу протуве.

Као и за све нас, то је њихов избор.

Треба их охрабрити да покажу храброст и душу. И зато талог понављача и шестичара треба испрати шмрком из правосуђа, да више не трују младе. Ретке. Поштене. Једине који могу сачувати правосуђе.

Са ивице живота, човек више нема право да ћути пред полусветом. То је наша друштвена одговорност. То значи бити човек.

Александар Фатић
Редовни професор филозофије
Институт за филозофију и друштвену теорију
Универзитет у Београду

Ставови изнети у рубрици „Разномислије“ не одражавају нужно и становиште „Стања ствари“Categories: Разномислије

Tags: , , ,

3 replies

 1. Текст је топао и личан у делу борбе са короном и подршке особља, али је у делу НВО ,,оцењивања,, рада судија потпуно промашен, да не кажем инструментализован.

  Ако уђете у тај њихов пројекат ,,Просуди ко суд“, стављањем курсора миша на заставице, излази следеће ,,објашњење“:

  Novinari KRIK-a crvenim i žutim zastavicama čitaocima ukazuju na određene nepravilnosti, kontroverze i probleme koje su otkrili u vezi sa radom pojedinih sudija, kao i u predmetima u kojima su te sudije postupale. Na taj način čitaoci će moći da u našoj bazi podataka vizuelno lako prepoznaju koje sudije su prekršile zakon ili donosile nezakonite sudske odluke, protiv kojih su vođeni disciplinski, prekršajni ili drugi postupci, kao i koje sudije imaju problematične poznanike i saradnike ili imovinu nesrazmernu primanjima.

  То значи да деценијски рад судије ,,оцењује“ ,,новинар“ из неке инострано/финансиране НВО, све да би читаоци неког сајта могли у бази података ВИЗУЕЛНО ЛАКО да препознају које су судије прекршиле закон!

  НВО Крик овим својим пројектом дефинитивно угрожава и независност судства и наведене судије. Што рече Ћирјаковић, постоје три стуба која, Руси би рекли ,,международние партнери“, гађају у једној земљи, а један од њих је контрола правосуђа. Ово је начин како то спроводиш и то приде уз финансирање Шведске.

  Предлажем да у Шведксој по жалбама почну да решавају, ,,новинари“ а о избору судија одлучују невладине организације. Нас са оваквим ,,пројектима“ нека заобиђу.

  8
  3
 2. Зар судијска функција није доживотна? Судија може да буде смењен само ако се утврде његова флагрантна и поновљена огрешења о закон и етику струке.

 3. U vreme kad na glavnim mestima u drzavi sede osobe sa kupljenim diplomama na Megableji, ovako pljuvati kolege koje su pošteno studirale pa makar i 9-10 godina može samo jedan običan *******. Nadam se da ce ovog gospodina sledeći put lečiniti neko sa rekordno brzo kupljenom diplomom na nekom privatnom fakultetu, jer mu je brzina studiranja jedino bitna. Ne znanje, ne trud na poslu, ne poštovanje zakona – samo biflanje na studijama!

  1
  1

Оставите коментар