Ватикан: Вакцина од ћелија побачених фетуса морално оправдана

У напомени ватиканске Конгрегације за доктрину вере, наведено да је употреба таквих вакцина против ковида-19 дозвољена док год нема друге алтернативе

Папа Франциско у Ватикану, април 2017. (Фото: Франко Ориђиа/Гети)

Ватикан је поручио католицима да је морално прихватљиво користити вакцине против ковида-19 чак и ако су за њихову производњу коришћене ћелије из ткива побачених фетуса.

У напомени ватиканске Конгрегације за доктрину вере, наведено је да је употреба таквих вакцина дозвољена док год нема друге алтернативе.

Како је раније у одвојеној изјави америчким католицима прошле недеље објаснила Бискупска конференција САД, вакцине које су произвеле компаније Фајзер и Модерна у одређеној мери су повезана са ћелијама ткива фетуса абортираних у прошлом веку, наводи Индекс.

Појашњење које је стигло из Ватикана наводи како је давање моралног легитимитета употреби такве вакцине темељено на начелу „различитих нивоа одговорности за сарадњу у злу“.

То, према тумачењу, значи како због чињенице да пандемија представља тако велику опасност, овакве вакцине могу да се користе „у складу са савести и уз спознаје да то не представља учествовање у побачају из ког потичу ћелије коришћене за производњу вакцине“.

У недостатку сигурне вакцине које потичу из других извора, „морално је прихватљиво примити вакцину за ковид-19 у ком су током истраживања и производње коришћене ћелије побачених фетуса“.

Ватикан препоручује вакцинацију „ради општег добра, а посебно како би се заштитили најслабији и најизложенији“.

Амерички бискупи су објавили како су у вакцинама коришћене ћелије добијене из два побачаја обављена у 60-им и 70-им годинама прошлог века, а тумачење из Ватикана је како употреба такве вакцине „не представља сама по себи ни приближно оправдавање побачаја“.

Фармацеутској индустрији ипак је сугерисано како би требало да развије вакцину које је потпуно етички прихватљиво, а владама и међународним организацијама је поручено како би такву вакцину требало учинити доступним и сиромашним државама.

Опрема: Стање ствари

(Б92, 22. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. Овај цџитирани извор: https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2020&mm=12&dd=22&nav_id=1784564&fbclid=IwAR3_BPImfgVMa2GrSBpynKO9BxpfYPUhKPXwhBANlzc6kx-TtMh9pMpN-w4
  је „чорбине чорбе чорба“.
  Требало би навести неки званични ватикански извор/сајт/линк, па тек онда све наведено приписати Ватикану.
  Овако, са Б92 као неког извора? Шио ми га Ђура!

 2. У принципу је добро пренето, мада је у пренетој вести требало више да буде наглашено оно што је у извору је евидентно – да Ватикан не оправдава абортус сам по себи и да се залаже за то да се произведу вакцине које не би биле етички проблематичне.

  Ево оригинала са сајта Ватикана:
  https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20201221_nota-vaccini-anticovid_en.html

Оставите коментар