Скопље: Уместо историје ученици ће учити „Друштвене науке“

Професор Груевска Маџоска истиче да је немогуће изучавати историју, грађанско образовање и географију из једног предмета од првог до деветог разреда основне школе

Скопље (Фото: Србија данас)

Професорка Симона Груевска Маџоска, са Института за македонски језик, реаговала је на презентацију Министарства просвете и Бироа за развој образовања који најављују да неће бити посебног предмета историје, али да ће се историјске чињенице предавати у оквиру предмета „Друштвене науке“.

Професор Груевска Маџоска истиче да је несхватљиво како је могуће изучавати историју, грађанско образовање и географију из једног предмета од првог до деветог разреда основне школе.

– Скандалозна реформа основног образовања! Потпуно погрешна концепција и експериментисање са ученицима! Укинута историја као предмет и смешта у групу предмета Друштвене науке! Браво „браво“! Шта друго да кажем! – написала је она на свом Твитер профилу.

Министарство просвете и Биро за развој образовања најавили су да ће се историјске чињенице од следеће године проучавати у оквиру предмета Друштвене науке, а министарка Царовска на јучерашњем онлајн конференцији рекла је да је основно образовање основа образовања и да због тога промене почињу од њега.

Симона Груевска Маџоска (Фото: Вечер)

Основно образовање је основа образовања и зато промене започињемо управо овде. Нови концепт значи ће више времена у школи, мање предмета, односно спајање више предмета у један, више интеракције између наставника и ученика и између самих ученика. Све ово захтева максималну посвећеност наставника који ће на креативан и инспиративан начин кроз наставу и додатне активности ван наставе подстаћи пуни потенцијал сваког детета – рекла је Царовска.

Ништа није спорно, најсавременија пракса је спајање предмета историје у друштвене наукама, баш као што су биологија и хемија интегрисане у природне науке, изјавила је министарка образовања и науке Мила Царовска, након реакција на друштвеним мрежама да је предмет историје укинут.

Опрема: Стање ствари

(Србија данас, 17. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Професор Груевска Маџоска истиче да је несхватљиво како је могуће изучавати историју, грађанско образовање и географију из једног предмета од првог до деветог разреда основне школе.
  ++++
  Поштована,
  Не слажем се са Вама, могуће је.
  Знате и сами да Ваша „ историја „ почиње од Трећег заседања АСНОМ у Скопљу, од 14. до 16. априла 1945.
  Али, ако би се бавили правом историјом оних који су пре тога живели на том простору онда Вам треба историја која ће проучавати: Вардарску Србију, Вардарску бановину и Јужну Србију.
  Пуно успеха у раду !

  7
  3
 2. ДРАГИ МАКЕДОНЦИ ЧУВАЈТЕ НАШУ МАКЕДОНИЈУ!

  Најновији предлог трансформације у Македонији укидање историје. Неће ваљда да им Бугари продају историју, јер они оспоравају језик, националност, државност. Тиме се недавно сложио и премијер Заев, чак је отишао и даље, да су Бугари у Другом светском рату били администратори. Досадашња македонска историја тврди да су Бугари били фашистички окупатори Македоније, пљачкали и убијали Македонце. Предлог да се историја изучава у оквиру предмета друштвене науке, с којим се с патриотским правом не слаже професорка Симона Груевска Маџоска, са Института за македонски језик, је исто када би се пила мешавина млека и расол или математика и македонски језик се изучавају у једном предмету. Да ли Заев зна да су Бугари припојили 1913. године део Македоније, Пиринску Македонију. Проћиће као Методија Шарло Шаторов, који због Бугара није дозволио да крене устанак против фашизма, као у свим деловима тадашње Југославије јула месеца 1941. године. Шаторов је смењен и доведен Колишевски и устанак почео 11. октобра те године. Шаторова нико више у Македонији не помиње нити као човека нити као штакора. Време је да Македонија расчисти и са пробугарском политикм коју спроводи Заев и његових издајника македонских интереса. Он уместо Македонију да води у ЕУ, он је води у Бугарску, његова патриотска срамота. Заева пљују из васионе Гоце Делчев, Даме Грујев, Питу Гули, Лазар Колишевски, Блаже Конески, генерал Михајло Апостолски и сви македонски патриоти и родољуби са оног и овог света.

  5
  1
 3. ЗАЕВ, МАКЕДОНИЈА МАКЕДОНЦИМА, А НЕ БУГАРИМА!

  Господине Заев, како те није срамота да прикриваш да је Бугарска била окупатор територије Македоније од 1941. до 1943. године. Тачно је, да након капитулације фашистичке Бугарске, на основу договора Тита и Димитрова, бугарска армија је учествовала у ослобађању Македоније од фашистичке Немачке на страни партизана и југословенске војске вођена Титом и Колишевском. Ово су историјске факти, а ти можеш да измишљаш свашта, како би се додворио Бугарима, то ће коштати и тебе и Македонију. Вук (Бугарин) длаку мења, ћуд не. Остави се да браниш Бугаре, оцрнићеш и себе и своју државу, а Бугари неће се променити, њихова жеља је да бугаризују тебе и твоју земљу. Заступај интерес Македоније и њену историју, она је само њена, а не и заједничка са Бугарском..Премијеру Заев запамти сви који се шлихтали са бугарима кроз историју пукли су или су нестали са свих сцена, што теби не желим да се деси, али зато мора да промениш односе . Уколико наставиш са шлихтањем са Бугарима прочићеш као Методије Шаторов Шарло , у новије време, изгубићеш се и заборавиће ти се име и презиме. Наставиш ли са продајом македонских интереса Бугарима замериће ти: најпре Гоце Делчев, Никола Карев, Питу Гули, Јане Сандански, који се борио против Бугара на Пирин планини, Даме Грујев, затим у новије време Лазар Колишевски, Лазар Мојсов, Киро Глигоров, Никола Минчев, Блаже Конески, гг Доситеј, а надаље сви живи грађани и грађанке, а касније и сва, на срећу, рођена деца. Ти само се везуј са Бугарима, као што је радио Шаторов, чекао Бугари да ослободе Македонију, те је устанак каснио до 11. октобра 1941. године. Онда су сменили Шаторова и дошао је Колишевски и Михајло Апостолски, покренули устанак слобода и ново рођење Македоније се десило 1944. године. Ти Зоране мислиш да си паметнији од наведених имена познати историји Македоније, ниси и немој да чиниш грешке јер и они нису их правили, а Бугари остају Бугари. Ваљда ниси слепац па да те Бугари воде у ЕУ, они то не могу и неће једино хоће да ти узму државу, земљу и народ. То неће проћи, македонски народ свашта је преживео кроз историју и више неће. Пре ће се отарасити твојим будалаштинама, а не да буде бугарски послушник, опекао се кроз историју. Опамети се господине премијеру са именом и ликом Зорана Заева.

Оставите коментар